Stát možná zálohované výživné od neplatičů nevymůže, ale hlavní jsou děti, říká poslankyně ČSSD

29. březen 2017

AKTUALIZOVÁNO. Matky nebo otcové sami vychovávající děti patří u nás mezi ty, kteří jsou nejvíce ohroženi chudobou. Zvlášť pokud druhý rodič odmítá platit alimenty. Právě této skupině by mělo pomoci tzv. zálohované výživné, které by dětem poskytoval stát za neplatiče a po něm ho následně vymáhal. O jeho zavedení bude ve středu jednat vláda.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí předpokládá, že dávku by mohly dostávat děti z domácností s příjmem buď pod 2,7násobek, nebo pod čtyřnásobek životního minima. Úřady práce by jim podle věku vyplácely zhruba 2 až 3 tisíce korun.


AKTUALIZUJEME: Výživné by mohl za rodiče dlužníky platit stát. Vyplacené dávky by pak úřady práce vymáhaly po neplatičích. Zálohované alimenty na vládě prosadilo ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Michaelou Marksovou z ČSSD. Resort tak chce pomoct rodičům samoživitelům. Normu nyní dostanou poslanci. Více informací najdete na Zpravodajském webu Českého rozhlasu >>

Pomoc už existuje

„Domníváme se, že bychom neměli zavádět novou sociální dávku, kdy poctiví rodiče platí za ty nezodpovědné. A pokud výživné dnes není schopen vymoci samoživitel, tak v tom podle nás nebude stát výrazně úspěšnější,“ říká poslankyně za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na současný stav ale nejvíce doplácejí děti. Jak řešit problém rodin, které si kvůli neplacení výživného nemohou dovolit platit dětem ani školní obědy? „Existuje celá řada sociálních dávek, které mohou takové rodině pomoci, například dávky v hmotné nouzi. Myslím, že účinná pomoc už dnes existuje,“ dodává.


Dnes je neplacení alimentů trestným činem až po čtyřech měsících za sebou. TOP 09 navrhuje, aby to bylo už po dvou. Myslím, že stát musí vyvíjet tlak na neplatiče a zlepšit vymahatelnost soudní cestou, aby proces trval maximálně pár měsíců.Markéta Pekarová Adamová

„Paní Adamová si trošku odporuje. TOP 09 dlouhodobě kritizuje jakékoli sociální dávky a nyní říká, ať je maminky čerpají. Pokud by stát výživné za neplatiče platil, tak by ho následně mohl i vymáhat. Zákon o zálohovaném výživném platí v 19 zemích Evropské unie, takže to není žádné novum, které by si ministerstvo teď vymyslelo,“ oponuje sociálnědemokratická poslankyně Zuzana Kailová.

Kdy má být neplacení alimentů trestné?

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale odhaduje vymahatelnost výživného od dlužníků na zhruba 10 %. Proč je tak nízká?

„To je otázka na ministerstvo spravedlnosti, které za posledních 10 let ve věci alimentů pro nezaopatřené děti nic moc neudělalo. Bylo přijato odebírání řidičských průkazů neplatičům, ale myslím, že se to minulo účinkem. Stát možná tolik peněz od otců nevymůže, ale já na prvním místě vidím děti, které ty peníze potřebují,“ zdůrazňuje Kailová.


Rodiče, který se rozhodne neplatit a tím poškozovat rodinu, k tomu žádné opatření nedonutí. V té chvíli by měl přijít stát a mamince pomoci zálohovým výživným, které by následně vymáhal.Zuzana Kailová

Ministerstvo spravedlnosti přišlo v úterý s tím, aby bylo neplacení alimentů trestné jen v nejzávažnějších případech – pokud by příjemce dostalo do nouze či nebezpečí. Analýza ministerstva říká, že lidé nepodávají trestní oznámení na neplatiče proto, aby byl potrestán, ale aby se domohli výživného. Pokud totiž skončí ve vězení, omezí to jeho schopnost pracovat, vydělávat a následně i platit.

„Je to špatná cesta. Naopak potřebujeme na neplatiče vyvíjet tlak, aby plnili své závazky k vlastním dětem. Samoživiteli samozřejmě nepomůže, když ten druhý rodič skončí ve vězení. To by ale mělo být až skutečně nejzazší řešení, předtím existuje řada dalších. Ukázalo se, že fungují alternativní tresty, jako je například zabavování řidičáků,“ uzavírá Pekarová Adamová.

autor: všt
Spustit audio