Stát kontinuálně navyšuje podíl na financování zdravotní péče, chybí ale kapacity a personál, tvrdí ministerstvo

6. březen 2023

Nemocnice nejvíc překračují zákonné limity čekacích dob u sonografie břicha, kolonoskopie a náhrad kloubů. Naopak rychle zahajují léčbu roztroušené sklerózy. Podle prezidenta Svazu pacientů ČR Luboše Olejára mají za poskytování péče a za dostupnost zákroků zodpovědnost zdravotní pojišťovny spolu s ministerstvem zdravotnictví.

„Bude potřeba přistavovat další a další nemocniční objekty, aby se dostalo všem potřebným a nečekalo se tři roky na operaci,“ říká Olejár. Podle něj taky bude muset stát dávat více peněz státním nemocnicím a kraje zase těm krajským.

Čtěte také

„Chybí nám koordinace. Nikdo se nebaví o strategii poskytování péče za nějaký horizont, co chybí a co je potřeba doplnit,“ vysvětluje Olejár.

Podle Josefa Pavlovice z Pirátské strany, který je náměstkem ministra zdravotnictví, však stát dělá maximum.

V minulém roce Poslanecká sněmovna schválila nový zákon o platbách za státní zdravotní pojištěnce, který počítá s tzv. pravidelnou valorizací platby. Znamená to, že stát počítá s kontinuálním navyšováním svého podílu na financování zdravotní péče.

Možnosti v okolních regionech

„Předvídatelnost finančních toků je dána mechanismem, který v sobě obsahuje i inflační doložku. Tento mechanismus byl navíc opakovaně projednán s ministerstvem financí, takže by měl vydržet opravdu delší časový horizont a měl by nám umožnit plánovat financování českého zdravotnictví nejen na příští rok, ale i na ty další,“ popisuje Pavlovic.

Čtěte také

Přesto ale zákonné limity čekacích dob zůstávají na 10 letech, přestože je nemocnice dlouhodobě překračují. To by mělo být signálem jak pro ministerstvo zdravotnictví, tak pro zdravotní pojišťovny, aby uzavřely smlouvy na nové kapacity, které pomůžou zprůchodnit systém.

Pokud navíc pacient není spokojený s lhůtou, kterou mu v jeho regionu přidělí, ve spolupráci se zdravotní pojišťovnou by měl mít možnost porozhlédnout se i po okolních regionech, kde by mohly být lhůty kratší.

Ministerstvo zdravotnictví se dlouhodobě snaží navýšit počet lékařů i středního zdravotnického personálu.
Josef Pavlovic

Zároveň v současnosti probíhá přistavování dalších zdravotnických kapacit, které by měly poskytnout více míst.

„Základní problém je ale ve skutečnosti personální. A ministerstvo zdravotnictví se proto dlouhodobě snaží, například kampaní ,Studuj zdrávku‘, navýšit počet lékařů i středního zdravotnického personálu,“ dodává Pavlovic.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související