Stát je jako národní mužstvo. A když strany nechtějí spolupracovat, nedá se mužstvo postavit

5. listopad 2017

Hosty debaty Vertikály byli matematik, katolický publicista a pedagog Jiří Zajíc a kazatel Církve bratrské a pedagog Pavel Černý. Diskutovalo se třeba o tom, co o atmosféře ve společnosti naznačily nedávné sněmovní volby, ale i o tom, proč chodí k volbám jen 60 procent oprávněných voličů.

Jiří Zajíc má za to, že starost o veřejný prostor se nedá naučit jako matematika ve škole. „Občanská gramotnost, jejíž politická část je podstatná, vyžaduje, aby člověk od počátku byl někým orientován, aby nebyl lhostejný k tomu, co se děje kolem něj,“ říká. Jako problematický v tomto směru vidí minulý režim, kdy platilo pravidlo „co tě napálí, nehas“.

Oba hosté se shodli například na tom, že ačkoli jsou sociální sítě v dnešní době neodmyslitelným komunikačním prostředkem, řádnou diskusi nemohou zcela nahradit. Voličům navíc podle Pavla Černého často chybí dovednost kritického myšlení, které je při srovnávání několika pramenů nepostradatelné.


Svět je opravdu tak složitý, že bez dobrých zdrojů z několika různých rovin se v něm člověk opravdu špatně orientuje.Jiří Zajíc

„Politika jako umění možného je o vyjednávání,“ říká Pavel Černý. Strany v opozici podle něj nemohou dosáhnout tolik, kolik by mohly kdyby měly odvahu do koalice vstoupit. „Vypadá to sice jako statečné, že drží to, co říkali před volbami, ale myslím si, že dějiny je jednou odsoudí,“ dodává.

Podobný názor zastává i Jiří Zajíc, ten totiž říká, že v politickém boji nejde jen o to, aby se prosadila ta, či ona strana. Jde o to, aby stát jako celek mohl žít. „Stát je jako národní mužstvo, a když strany nechtějí spolupracovat, tak se národní mužstvo nedá postavit. Politika je umění se domlouvat ve prospěch všech a demokracie je schopnost vládnout si na základě poučené diskuse.“

autor: ehů
Spustit audio