Starožitnosti nakupuje stále více Čechů. V kurzu jsou hlavně obrazy nebo umělecké sklo

27. duben 2014

Češi stále více investují do starožitností. Během jarního veletrhu Antique, který dnes končí, očekávají pořadatelé nárůst tržeb z prodejů až na 30 milionů korun. To je o několik milionů více než při podzimním veletrhu. O nejrůznější umělecké předměty mají zájem nejenom velcí investoři, ale i malí střadatelé. Z pohledu investic jsou pro ně atraktivnější, než třeba některé běžné bankovní produkty, akcie nebo drahé kovy.

Kritická situace na Ukrajině vzbuzuje u velkých investorů i drobných střadatelů chuť nakupovat komodity. Po odeznění hospodářské recese se v jejich hledáčku stále více objevují i starožitnosti. Nejčastěji nakupují vzácné obrazy. Velký zájem je i o kresby českých malířů. Sběratelé považují investice do umění za dobře uložené peníze.

„Oni do toho chtějí ukládat peníze. Vytvářejí si i určité sbírky s tím, že to je taková jejich finanční jistina uložená ve starožitnostech. Z hlediska objemu jednotlivých věcí bych řekla, že normálních lidí, kteří nakupují běžné starožitnosti, je více,“ potvrzuje Simona Šustková z Asociace starožitníků.

Loni investoři utratili za umění na českém trhu téměř jednu miliardu korun. To je meziroční nárůst o 7 procent. Ředitelka aukčního domu Dorotheum Mária Gálová ale připomíná, že v minulosti rostly obraty až o 30 procent. Oživení investic podle ní podporuje například nejistá situace na finančních trzích:

„Investoři hledají jiné komodity, do kterých by mohli investovat. Zvýšená poptávka je logicky spojena i se zvýšenou nabídkou, protože majitelé stěžejních zajímavých děl vnímají skutečnost, že je nyní vhodná doba na prodej uměleckých předmětů a tak je nabízejí na trh.“

Investice do umění se podle odborníků zhodnocují za velmi dlouhou dobru. Někdy za 10 nebo i 15 let. Výhodou u nich je, že se za peníze kupují hmotné předměty, na rozdíl třeba právě od akcií nebo v současnosti populárních bitcoinů.

Potvrzuje to i Mária Gálová z aukčního domu Dorotheum: „Je to investice s přidanou hodnotou, kterou představuje estetická hodnota díla, kterou si každý majitel může užívat.“

Bohumil Kubišta, Fakír (Fakír krotící hady), 1914, olej, plátno, 36,7 x 48,8 cm

Loni se středem pozornosti investorů a sběratelů staly hlavně obrazy českých malířů. Vůbec nejdražším prodaným dílem byl obraz Zátiší od Bohumila Kubišty za více než 18 milionu korun. Investory ale přitahují i díla Jindřicha Štýrského, Toyen, Emila Filly, Václava Brožíka nebo Jana Zrzavého.

Podle Simony Šustkové z Asociace starožitníků roste poptávka i o české secesní sklo: „Je možné, že tomu napomohla i loňská výstava Muchových plakátů a v současné době probíhající výstava v Obecním domě secesního skla, že o kvalitě secesních skláren se začalo znova mluvit.“

Loni se na českém trhu zvýšila i hodnota některých investic. Podle portálu Art+ se prodalo 130 obrazů, které stály kolem jednoho milionu korun.

autor: jbe
Spustit audio