Starověkou Palmýru ohrožují fanatičtí teroristé

20. květen 2015

Teroristé z Islámského státu jsou na okraji Palmýry, nejvýznamnějšího archeologického naleziště v Sýrii. Extrémisté útočící z pouště jsou ani ne dva kilometry od starověkých římských památek.

V sousedním Iráku nedávno bezohledně ničili starožitnosti v mosulském muzeu a na nalezištích v Ninive, Hatře a Nimrudu, jak zmiňuje list Art Newspaper.

Palmýra leží v poušti 250 kilometrů severovýchodně od Damašku. V 1. a 2. století po Kristu tu bylo významné římské město, odkud vedly obchodní cesty do Persie, ale i do Indie a Číny. Kilometrová ulice lemovaná sloupy spojovala Baalův chrám s Diokleciánovým vojenským táborem.

Zachovaly se i zbytky agory neboli centrálního náměstí a divadla. Ekonomika současného města Tadmuru těžila až do občanské války z turistického zájmu právě o zdejší starověké památky.

Čtěte také

Nejznámějším uměleckým pokladem Palmýry jsou vápencové busty na hřbitovních pomnících. Mnohé z nich jsou v mezinárodních muzeích, ale ostatní zůstaly v hrobkách a v místním muzeu otevřeném roku 1961.

Není jasné, zda jsou hroby bezpečně uzavřeny a muzeální objekty přestěhovány do zajištěného skladiště.

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu

Palmýra je od roku 1980 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Archeologické naleziště padlo roku 2013 do rukou povstalců, ale vládní jednotky ho téhož roku opět dobyly.

Od té doby se boje v této oblasti nezastavily a nyní přichází největší hrozba v podobě Islámského státu.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio