Starostové mají vlastní analýzu volebního neúspěchu koalice. Chybovali jsme jako celek, říká Rakušan

Proč nová koalice nechce schválit některé kandidáty opozice na pozice místopředsedů Sněmovny? Kdy se dozvíme jména nových ministrů? Nemohou fungování nové koalice komplikovat nedořešené pocity křivdy z toho, kolik kandidátu STANu přeskákalo ve volbách kandidáty Pirátů? A jak se změní Ministerstvo vnitra s novým ministrem? Tomáš Pancíř se ptal Víta Rakušana, předsedy hnutí Starostové a nezávislí.

Vy jste sice v pondělí podepsali koaliční smlouvu, Piráti o ní ale teprve budou hlasovat. A to i pod dojmem emocí z toho, jak dopadlo volební kroužkování, kdy se do Sněmovny dostalo 33 zástupců hnutí STAN proti čtyřem pirátům. Vy jste v našem pondělním speciálu řekl, že si to vyříkat s vedením Pirátů možná ještě během tohoto týdne. Stalo se tak už, nebo máte už nějaký termín, kdy si to vyříkáte?

Zcela upřímně přiznám, že jsme se tento týden neformálně bavili u kafe mimo Poslaneckou sněmovnu, z očí do očí, s Ivanem Bartošem, ale my jsme tak činili vlastně celou dobu naší spolupráce, takže to není žádný nový formát. Řekli jsme se, že teď je asi nejstěžejnější, aby v hlasování Pirátské strany probíhalo v klidu. Ať Pirátská strana rozhodne: pokud rozhodne tak, že do vlády jde, tak určitě v nejbližších dnech poté musí přijít nějaké naše setkání a vyříkání si všech těch věcí. Zároveň jsme si s Ivanem Bartošem řekli, abychom apelovali i na naše členy, abychom se už vzdali mediálních šťouchanic do doby, než si skutečně k tomu jednacímu stolu sedneme. To je i předpokládaný termín k dořešení nějaké další agendy, dalších nominací, náměstkovských postů a podobně. Pokud Piráti do vlády půjdou, tak to dáme asi jako jeden velký jednací balík naší koaliční rady na příští týden.

Čtěte také

Vy říkáte, že jste se dohodli, aby Piráti v klidu hlasovali. Na druhé straně, není to spíš v neklidu? Nepřispělo by právě, kdybyste si to vyříkali, k tomu, že by to hlasování bylo třeba ve větším klidu?

My máme jako Starostové k dispozici vlastní analýzu. Myslím si, že kdybychom ji teď pustili do veřejného prostoru a stály tu proti sobě dva dokumenty, tak to možná povede k tomu, že se odvede pozornost od toho nejdůležitějšího: od toho, že jako Piráti a Starostové jsme vyjednali, byť slabší politická síla budoucí vlády, velmi dobré programové i personální podmínky. O tom projektu jako takovém by podle mého soudu měli teď Piráti hlasovat. Ten výsledný vyjednávací projekt – chápu, i v nějakých emocích, které mezi námi byly – byl nakonec pro celou naši koalici Pirátů a Starostů vyjednán velmi dobře.

Vy říkáte, že máte vlastní studii. Tak jak jste o ní mluvil, chápu dobře, že z ní vychází, že za to, že jste nedopadli lépe, mohou Piráti?

Ne. Může za to, a to já říkám od začátku, ta koalice jako celek. Tady bych to neodděloval. To mi vlastně od začátku trochu vadí, ta selektivnost v hledání nějakých viníků. Měli jsme společnou strategii, společnou volební kampaň a v té jsme jistě dělali společné chyby. Strategická rozhodnutí se vždy děla na úrovni koaliční rady, kde byli jak Piráti, tak Starostové. Oddělovat tedy tu odpovědnost za ten špatný výsledek... A to je potřeba říct – výsledek 15,6 % je špatný. Kdyby byl 23 %, jak jsme ještě nějakých 14 dnů před volbami chtěli, v tu chvíli by kroužky měly jednoduchou volební matematikou o mnoho menší efekt, než jaký měly, když jsme dopadli společně takto špatně.

Vy jste v pondělí v našem speciálu řekl, že cítíte silný mandát, aby i v případě, kdyby Piráti odmítli svou účast ve vládě, hnutí STAN v té nové vládě bylo. Řekli jste to takhle i vedení Pirátské strany?

Řekli. Nechci samozřejmě vytvářet nějaký nepřímý tlak, je to jejich svobodné rozhodování, ale je tady stoosmičková většina. V případě, že by se Piráti rozhodli nejít do vlády, tak je tady 104 mandátů. Jak bychom české veřejnosti vysvětlovali, ve chvíli, kdy vznikla historická šance mít většinu stran té bývalé demokratické opozice, že bychom způsobili nějaký druh vládní krize, která při tom výsledku voleb nedává žádnou logiku?

Čtěte také

Znovu říkám, že zaprvé doufám, že Piráti půjdou do vlády. Pokud nepůjdou, tak máme instrumenty koaliční smlouvy, které to musí řešit. Potom narážíme na nějaký limit té koaliční smlouvy a musíme se bavit o tom, jestli existuje nějaká možnost dalšího rozhodování Pirátské strany. Jestli neexistuje, tak spustit mechanismy dohadovacího řízení v rámci koaliční smlouvy a podobně. To je pro mě ale černý scénář. Viděl pirátské vyjednavače, velmi houževnaté a dobré, při koaličním vyjednávání a viděl jsem tam autentickou vůli prosadit do vládního prohlášení řadu pirátských programových bodů. Tak doufám, že tato vůle k tomu se té demokratické vlády účastnit se projeví v tom pirátském hlasování.

Tyto mechanismy, o kterých mluvíte, o kolik by to třeba mohlo zdržet vznik vlády Petra Fialy?

Samozřejmě bychom se potom pokusili jednat rychle. Nejsem schopen říct, zda by to byl týden, zda by to bylo 14 dnů. Úplně jednoduché by to samozřejmě nebylo. Stále ale doufám, že tyto podrobné otázky nebudu muset po víkendu zodpovídat.

Jak hodlá Vít Rakušan jako pravděpodobný ministr vnitra daný resort reorganizovat? Na jaké sporné body narazila jednání o místopředsedech Sněmovny? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh
Spustit audio

Související