Starosta Troubek Radek Brázda: Nejvíc nám pomohla solidarita

6. červen 2013

V roce 1997 prožíval povodně na Moravě jako obyvatel Troubek. „Neměli jsme čas na evakuaci. Nefungovalo krizové řízení,“ vzpomíná současný starosta obce Radek Brázda, se kterým si povídala moderátorka Lucie Výborná.

Tehdejší starosta varoval před ničivými záplavami pouze obecním rozhlasem, a to prý na poslední chvíli. „Lidé měli na evakuaci do nejvyšších pater domů jen krátký čas,“ zmiňuje Radek Brázda s tím, že sice kolem Troubek teče řeka Bečva, ale ta je od 30. let 20. století regulovaná. „Obec je chráněná hrázemi. Nikdo netušil, že by mohlo dojít k jejímu zaplavení,“ vysvětluje.

Čtěte také

V roce 2010 přišla do Troubek další povodeň. „Něco takového jsme neočekávali,“ připouští Radek Brázda. Následky velké vody však místní odstranili relativně rychle. Oproti roku 1997 se změnila informovanost obyvatel. „I rozsah povodní byl jiný, lidé se nemuseli evakuovat nebo mohli odjet autobusem do jiných obcí,“ nastiňuje.

A jak se zástupci Troubek poučili z povodní? V plánu bylo podle Radka Brázdy prstencové ohrazení obce. Nastaly však problémy s odkupem pozemků. „Proto jsme v roce 2010 přistoupili k jinému řešení. Chceme, aby ohrazení vedlo po pozemcích obce a zabíralo co nejméně soukromých pozemků,“ uvádí.

Zaplavené Troubky v roce 2010

Čtěte také

„Dokáži si představit, co lidé zasažení povodněmi prožívají,“ tvrdí a doufá, že povodeň nepřijde také do jeho obce. Jak se tedy zřejmě vyřeší protipovodňová ochrana Troubek? A může mít povodeň i světlé stránky? Vzpomínky a názory Radka Brázdy si můžete připomenout díky audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Radkem Brázdou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.