Starosta Prahy 1: Šibenice jako symbol se mi nelíbí, rozhodnutí úředníků ale bylo správné

9. červen 2016

Kvůli nošení maket šibenic na loňskou demonstraci v Praze podal ministr vnitra Milan Chovanec žalobu na rozhodnutí úředníků Prahy 1. Jeho krok podpořil premiér Bohuslav Sobotka. Starosta městské části to považuje za mediální divadlo.

„Žijeme v právním státě – aspoň já doufám, že žijeme – a v právním státě se přesně říká, že co není zakázáno, je explicitně povoleno,“ odpovídá ke kauze spojené s nošením makety šibenice na Václavském náměstí minulý rok Lomecký, starosta Prahy 1.


Samozřejmě se mi to nelíbí, protože je to symbol. Ale tím symbolem by mohlo být třeba i nošení kosy, protože to je také symbolem smrti. Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1

Jak uvádí, tak jemu samotnému se nošení takových symbolů nelíbí. Ale rozhodnutí úředníků podle něj tehdy správné bylo: „Potvrdil to odvolací orgán, a to z jednoho prostého důvodu: prostě neshledal, že by ta maketa byla skutečnou šibenicí, která by byla schopna ublížit. Nemířila na nikoho konkrétního – to znamená, že nebyla výhrůžkou z pohledu zákona.” Uvádí, že k tomu došli i samotní policisté a úředníci rozhodli, že přestupek žádným způsobem spáchán nebyl.

Na celou situaci se snaží ještě ex-post upozornit ministr vnitra Chovanec a i svou správní žalobou chce poukázat na to, že to vlastně není možná úplně v pořádku. Na to reaguje Lomecký:

„To nesmí mít politický podtext. Žijeme v právním státě a pan ministr má legislativní iniciativu. Pokud se pan ministr vnitra nebo jeho tým právníků sezdal, že máme nedostatečné zákony - tzn. chceme explicitně takovéto projevy potírat, tak má legislativní iniciativu v zákoně, aby toto upravil.”

Lomecký v rozhovoru s Michaelem Rozsypalem připomíná tzv. holešovskou výzvu, kde se podle něj děly závažnější projevy.

Segway

„Chtěl jsem, aby to bylo podobně jako je to v jiných západoevropských městech třeba v Londýně v Amsterodamu. Že prostě tak jako podle silničního zákona nesmíte jezdit po chodníku tak, aby to nemohl ani segway, které jsou pro chodce nebezpečné."

Zajímá vás názor starosty Prahy 1 na segway? Jaké jsou okolnosti zákazu ježdění po centru Prahy? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus.

Spustit audio