Starosta Chebu nesouhlasí s postupem vlády ohledně podílu obcí na zmírnění dopadů koronakrize

3. červen 2020 10:00

S postupem vlády, která chce část nákladů na zmírnění dopadů koronavirové krize přenést na obce nesouhlasí starosta Chebu Antonín Jalovec z Volby pro město. Odmítá argument, že pokles daňových příjmů obcí stát vynahradí dotacemi. Podle něj je dotací příliš. 

Obce a kraje o peníze přijdou kvůli kompenzačnímu bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé společnosti s ručením omezeným. Podle vlády jim ale budou ztráty vykompenzovány formou dotací. Daňová opatření schválila minulý týden Sněmovna. Svaz místních samospráv (SMS) vyzval kvůli zkrácení příjmů starosty k stávkové pohotovosti.

Cheb by podle odhadů opatřeními vlády měl přijít o dalších asi 30 milionů korun, a to nad rámec asi 50 milionů korun, o které se sníží daňové příjmy kvůli nižšímu výběru daní. „Co konkrétního by se mohlo odsunout nebo zrušit, jsme zatím neřešili. Moc se mi nelíbí výzvy jako 'Napište občanům, co všechno se neudělá', protože někdy záleží na tom, kdy nevyjde architekt nebo se nevybere nikdo ve výběrovém řízení,“ řekl starosta.

Cheb má kolem 32.000 obyvatel a jeho letošní rozpočet počítal s výdaji 1,1 miliardy. Náhradu ve formě dotací Jalovec považuje za nevhodnou. „Stát už tak je předotovaný. Máme dotace skoro na všechno,“ řekl Jalovec.

Žádosti jsou rychle vyčerpané

Poukazuje ale i na to, že v některých programech jsou úspěšné žádosti, které zprostředkovávají konkrétní agentury. Například žádost o dotaci na moderní autobusy pro Cheb neuspěla. „Šanci na kladné vyřízení měly pouze ty, které byly poslány do systému v prvních dvaceti sekundách. Zvláštní je, že všechny žádosti na postupových příčkách podaly subjekty z Moravskoslezského kraje,“ uvedl Jalovec.

Podobně i žádosti na modernizaci škol byly vyčerpány během několika sekund. „A znovu je většina postupujících žádostí z Moravskoslezského kraje,“ uvedl Jalovec. Podle něj sice tento postup není v rozporu s pravidly, ale ministerstvo nebo vláda by se měly zamyslet nad tím, jestli je cílem to, aby žádosti procházely jen někomu a další se k nim vůbec nedostali.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio