"Starej" Smíchov na Novém Smíchově

23. září 2010

Výstava převážně panoramatických fotografií Jiřího Poláčka, které zobrazují Smíchov, je k vidění od 12. července do 31. srpna. Podívat se na ní můžete v Obchodním centru Nový Smíchov. Vystavovat na tak neotřelém místě bylo přáním samotného autora, který chtěl, aby fotografie přišly za lidmi a ne lidé za fotografiemi. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na výstavu

Jiří Poláček prožil většinu života na Smíchově a jako fotograf ho začal systematicky zachycovat. Výstava nazvaná "Starej" Smíchov na Novém Smíchově se skládá z velkoformátových fotografií Smíchova v 60 - 80 letech minulého století.

00575056.jpeg

Jiří Poláček je původní profesí kovodělník. V USA studoval fotožurnalistiku a v roce 1978 absolvoval na FAMU obor umělecké fotografie. Od roku 1980 je samostatným fotografem. Podílel se spolu s Janem Malým a Ivanem Luttererem na slavném projektu Český člověk. Jeho fotografie jsou zastoupeny v českých a světových sbírkách včetně Gettyho institutu v USA.

Pro snímky Jiřího Poláčka je charakteristické mimo jiné i zachycení atmosféry doby, která je patrná i na této výstavě. Z více než 40 tisíc lidí, kteří denně navštíví Obchodní centrum Nový Smíchov, se jich velké množství zastaví u fotografií a výstavu si projde. Návštěvníky zajímá hlavně možnost srovnání míst, která důvěrně znají, s jejich vzhledem před lety.

00575051.jpeg
autor: jpr
Spustit audio