Staré telefonní budky dostaly druhou šanci, slouží jako veřejné knihovny

Červená, oranžová, ještěrková, švestková, pruhovaná, novinová. To jsou některé z názvů KnihoBudek, bezplatných pouličních knihoven. 

 

Mapu rozmístění KnihoBudek najdete na webu knihobudka.cz

Neziskový projekt se narodil v roce 2013, cílem autorů nápadu tehdy bylo proměnit 7 vysloužilých telefonních budek na malé bezplatné veřejné knihovny, umístěné do veřejného prostoru v Praze a okolí. Dnes je jich více než 40.

Už několik let vídáme v ulicích, parcích, obchodních centrech a na dalších místech budky s knížkami, které si lze půjčit. Říká se jim KnihoBudky. Použití je zdarma, není potřeba žádná registrace nebo evidence. Knihu si můžete půjčit, věnovat, vzít nebo vyměnit v KnihoBudce za jinou. Knihy můžete samozřejmě vracet, věnovat nebo přemisťovat na libovolná místa bez omezení.

KnihoBudek je dnes více než 40, 15 nových přibylo v roce 2018.  Vzniklo přes 70 dalších podobných pouličních knihoven, nesčetně knih je v oběhu. Mapu rozmístění KnihoBudek a dalších miniknihovniček nejen v Praze, ale po celé republice, najdete na webu knihobudka.cz. KnihoBudku můžete také adoptovat, podrobnosti jsou opět na webu.

Pravidla používání si můžete přečíst přímo na místě
Spustit audio