Starají se o data firem. „Máme takové množství dat, jako je na půl milionu DVD,“ říká ředitelka

6. říjen 2021

Lucie Rybičková Javorská je marketingová ředitelka firmy, která je dominantní na českém trhu data center. „S kolegy jsme odhadovali, jaké množství dat to vlastně představuje, a vychází nám to přibližně na 25 petabajtů dat, což je těžko představitelné. Takže spíš přibližně půl milionu DVD, tedy úctyhodný objem,“ říká v pořadu Hovory.

„Cloud, to je několik specializovaných počítačů, které fungují dohromady. Díky tomu jsou i více spolehlivé, protože když jeden přestane fungovat, tak o data nepřijdeme. Proto je to pohodlnější a bezpečnější,“ dodává.

Čtěte také

V době pandemie, kdy nejenže lidé zůstávali doma, ale taky leckdy nešlo nakupovat jinak než přes e-shopy, se potřeby datacenter ještě navýšily.

„Spousta našich stávajících klientů, kteří e-shopy už provozovali, potřebovali, abychom jim navýšili kapacity. Taky tady byla spousta dalších, kteří s online prodejem tehdy začínali,“ popisuje.

Nakupování na internetu tak podle Rybičkové Javorské „prorazilo jakousi psychologickou bariéru“. „A to těch z nás, kteří nebyli úplně zvyklí nakupovat na internetu. Teď – a vidíme to na reálných datech –, přestože pandemie už nemá tak velké vlny, tak jsme si na to zvykli. Zájem o online nakupování příliš neustupuje, taky je to pohodlné, co si budeme povídat,“ dodává.

Celý rozhovor pořadu Hovory Davida Štáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související