Staňte se Ježíškovým vnoučetem a splňte přání osamělým seniorům

24. říjen 2017

Jít se podívat do zákulisí zoologické zahrady a smět třeba nakrmit žirafu. I taková přání mají opuštění lidé v domovech pro seniory. A možná že pro vás není problém nějaké splnit. Uděláte tím radost lidem, jako je třeba paní Lída z Vysočiny, která si přála jízdu na motorce, na které se nakonec opravdu svezla. Letos se budou přání plnit znovu, a to v celém Česku v rámci akce Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. „Lidé občas chtějí jen to, aby za nimi někdo přišel,” říká vedoucí projektu Martin Ondráček.

Před rokem Olga Štrejbarová z Českého rozhlasu Jihlava vymyslela projekt. Za měsíc a půl splnila 600 přání osamělým lidem z domovů pro seniory.

„My jsme se s ní domluvili a na jaře jsme na tomto projektu začali pracovat. Děláme ho celostátně pod značkou Českého rozhlasu. Projekt Ježíškova vnoučata je primárně určen domovům pro seniory, ale zároveň všem státním a nestátním zařízením, která se o staré a osamělé lidi starají,” vysvětluje Ondráček.

Stačí poslat mail


Když se díváte na to, co si senioři přejí, zjistíte, že nejde jen o věcné dary. Je tam daleko víc zážitků. Lidé občas chtějí jen to, aby za nimi někdo přišel.Martin Ondráček

„Jsme v úzkém kontaktu se všemi hejtmanstvími, s hlavním městem Prahou, máme spoustu záštit. Společně jsme oslovili státní zařízení. Dnes, tedy přesně dva měsíce před Štědrým dnem, pošleme stovky mailů do dalších zařízení. Je těžké je spočítat, víme, že jich můžou být asi dva a půl tisíce,” říká vedoucí projektu.

Pokud se chtějí instituce přihlásit do projektu, je to velmi jednoduché. „Stačí poslat mail na adresu vnoucata@rozhlas.cz. Obratem vám přijde heslo a uživatelské jméno do rozhraní, kam můžete začít vkládat přání svých klientů,” nabádá k aktivitě Ondráček.

Setkání s Karlem Gottem

„Když se díváte na to, co si senioři přejí, zjistíte, že nejde jen o věcné dary. Je tam daleko víc zážitků. Lidé občas chtějí jen to, aby za nimi někdo přišel. Chtějí se potkat se známou osobností, zažít návštěvu zoologické zahrady,” říká Ondráček.

„Když mi navrhli krokoměr, byla jsem ráda, já chodím pořád. Kdybyste mohli, letos bych si přála předplatné Horáckých novin. Pak budu šťastná,” přeje si jedna ze seniorek.

Staňte se Ježíškovým vnoučetem


Oficiální stránka projektu: jeziskovavnoucata.cz, Facebook: Ježíškova vnoučata.

„Jsem optimista, takže doufám, že se nám podaří pro jednu klientku jihlavského domova pro seniory zprostředkovat setkání s Karlem Gottem, protože je to její celoživotní přání,” věří organizátor.

Až se nashromáždí dostatek přání, což by mělo být začátkem listopadu, Český rozhlas zprovozní stránku ve stylu eshopu. „Na www.jeziskovavnoucata.cz si lidé budou moci vybrat přání nebo zážitek, spojit se s domovem a splnit jej,” popisuje Ondráček.

„Mám mnoho hezkých odezev, máme stránku na Facebooku, kde je za pouhých pět dní tisíc lidí, kteří slíbili, že budou ta přání plnit. Všechny moc prosím, pokud se i vy chcete stát Ježíškovým vnoučetem, poslouchejte vysílání Českého rozhlasu a běžte na Facebook a dejte To se mi líbí. Pak vám určitě nic neunikne,” říká.

autor: bur
Spustit audio