Stanjura: Marže budeme kontrolovat v celém řetězci od rafinerií přes distributory až k čerpacím stanicím

8. duben 2022

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury kontroly prokázaly umělé navyšování cen ze strany pumpařů. Zástupci Unie petrolejářů namítají, že jejich data nic takového nepotvrzují. „Neřekl jsem, že je to jediná příčina zvýšení cen. Hlavní příčina je ruská agrese na Ukrajině. Ale pokud se v březnu zvýšily průměrné marže o 2 koruny na litr, tak to je přirážka k základní ceně, která je způsobená válkou. Myslíme si, že k tomu nebyl důvod,“ vysvětluje ministr financí.

„V takové mimořádné době je potřeba se dívat, zda je zisk přiměřený nebo ne. Zasahovat do marže podnikatelů je netradiční, komplikovaný, mimořádný krok. Kdyby nebyl konflikt na Ukrajině, tak k takovému kroku nepřistoupíme. Ale je časově omezený,“ dodává Zbyněk Stanjura.

Začíná stranický kongres ODS

Zbyněk Stanjura bude na víkendovém kongresu ODS obhajovat funkci prvního místopředsedy ODS. Jediným kandidátem na post předsedy je dosavadní šéf ODS a premiér Petr Fiala.

Čtěte také

Členové Občanské demokratické strany zvolí taky čtyři řadové místopředsedy. Do vedení ODS znovu kandiduje taky ministr dopravy Martin Kupka a europoslanec Alexandr Vondra. Naopak předseda Senátu Miloš Vystrčil se jako jediný člen dosavadního vedení nebude snažit funkci místopředsedy obhájit. Už před časem oznámil, že se chce naplno věnovat vedení horní komory a rodině. O uvolněné místo bude nově usilovat viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

V pátek delegáty čekají projevy ministrů ODS nebo debata o přípravě na komunální volby.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související