Stane se z izraelsko-palestinského příměří někdy stabilní mír, ptá se list Frankfurter Allgemeine Zeitung

21. květen 2021

Mezi izraelskými ozbrojenými složkami a palestinským Hamásem zavládl klid zbraní. Příměří zprostředkované Egyptem přivítal mezi prvními americký prezident Joe Biden. Ten se v posledních dnech ocitl pod tlakem zvlášť z radikálního křídla Demokratické strany, která ostře kritizuje izraelský postup. 

Na palestinské straně totiž za posledních 11 dní zemřelo přes 230 civilistů. Jak píše Frankfurter Allgemeine Zeitung, poměr k Izraeli se na americké politické scéně zcela otočil.

Zatímco v minulosti platili demokraté za bezvýhradné spojence židovského státu a republikáni se častěji zdráhali, dnes je situace odlišná. Křesťanští sionisté v řadách republikánů totiž teď hájí izraelskou vládu pravicového Benjamina Netanjahua nejhlasitěji.

Čtěte také

Naopak u demokratů roste vliv levicových odpůrců sionismu. Současný americký prezident se proto snaží postupovat opatrně, shrnuje deník Haaretz. Biden je podle něj proizraelský, na rozdíl od svého předchůdce Donalda Trumpa ale nepodporuje Netanjahua napřímo.

Mezitím směřují do Palestiny další diplomatické mise. Kromě ministrů zahraničí Česka a Slovenska tam zavítal taky jejich německý kolega Heiko Maas. Šéf německé diplomacie si prohlédl trosky místa, které zničila jedna z víc než 4 tisíc palestinských raket a zopakoval, že Berlín cítí solidaritu s vládou v Tel Avivu.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung se ale snažil upínat pozornost do budoucna a izraelských politiků se ptal, jak chtějí z příměří vybudovat stabilní mír.

Stejné otázky později položil i prezidentovi Palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi. A dobrým gestem Izraele by mohl být nákup vakcín proti koronaviru pro obyvatele Palestiny, nabádá deník.

Berlusconi bojuje o život

Někdejší italský premiér Silvio Berlusconi je vážně nemocný, oznámil jeho advokát. O zdravotním stavu 84letéhoa stále aktivního politika, píše list Corriere dela Sera.

Čtěte také

Berlusconi má údajně problémy s imunitou, jeho tělo se nadále vypořádává s následky prodělaného covidu-19. Předseda strany Forza Italia strávil skoro celý duben v milánské klinice San Raffaele, teď má doma nemocniční lůžko s nepřetržitým lékařským dohledem.

Vůle uzdravit se je silná, hlásí Berlusconiho blízcí spolupracovníci a snaží se tak rozptýlit fámy, že finanční magnát a politik bojuje o život, píše Corriere dela Sera.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související