Stalin vedle Hitlera. Z lotyšského Muzea okupace dnešní Rusové příliš velkou radost nemají

V pobaltských zemích nedělají mezi hákovým křížem a srpem s kladivem žádný rozdíl. Typickým příkladem je Muzeum okupace v lotyšské Rize. Hákový kříž a srp a kladivo tu mají stejný prostor a stejný význam. 

Muzeum okupace v Rize se nachází v bývalé budově ambasády USA. Vedle sebe tu visí fotky Stalina a Hitlera – vůdců dvou států, které Lotyšsko ve 20. století okupovaly.

„Turisté z Ruska o tom občas chtějí diskutovat, ale to je pochopitelné. Za vlády Vladimira Putina se změnila interpretace historie a Rusko se vrací ke glorifikaci Sovětského svazu,“ říká mladý kurátor muzea.

Rusové si na mobil točili hákové kříže

Čtěte také

Lotyšsko (stejně jako další pobaltské země) toho ve 20. století muselo vydržet hodně. Nejprve ho obsadil Sovětský svaz, proto tu německé vojáky vítali jako osvoboditele – než Lotyšům došel jejich hluboký omyl. Pak přišel znovu útok SSSR a okupace až do roku 1991.

V muzeu se proto vedle sebe nacházejí nacistické i sovětské symboly. Takže když do muzea přišli reportéři ruské televize Russia Today, moc se jim tu nelíbilo. 

„Bylo to krátce po událostech na Ukrajině, natáčení jsme jim nepovolili. A tak si jeden z nich vzal mobil a potají natáčel hákové kříže,“ směje se kurátor.

Vzniká nové Muzeum okupace

Z lotyšské historie

Muzeum neprovozuje stát, je soukromé. Založil ho lotyšský emigrant ve Spojených státech. Kvůli nízkému rozpočtu je muzeum poměrně jednoduché, to se ale brzy změní. 

V centru Rigy už totiž roste nové Muzeum okupace, které financuje lotyšský stát. Historici se ale dál budou ucházet o granty a provoz bude záviset na darech lotyšských patriotů.

Spustit audio

Související