Staletími ověřené postupy i úplně nové trendy, popisuje žatecké chmelařství expert

6. září 2016

Pěstování chmele na Žatecku má dlouhou tradici. Význam chmele jako hospodářské komodity rozpoznal už Karel IV, když ustavil kupce, kteří hodnotili kvalitu obchodovaného chmele. Zakázal také vývoz českých odrůd byliny do zahraničí.

„Český chmel byl původně aromatický a jemný,“ říká Josef Patzak z Chmelařského institutu v Žatci.

A protože pivo potřebuje především hořkost, šlechtění šlo na celém svět touto cestou. V současné době je další nový trend voňavých chmelů s nechmelovým aroma.

„Zákazník chce pořád něco nového, takže máme novou odrůdu, která je velice žádaná, voní po citrónech, ale zároveň má i kvalitu chmele,“ dodává znalec.

Žatečtí chmelaři drží v genové bance více jak 350 odrůd chmele. „Na celosvětovém trhu je ale jen kolem 130 odrůd.“

„Jsme v současnosti na třetím místě na světě v pěstování chmele za dvěma velmocemi: USA a Německem. Jejich produkce je třikrát větší než naše,“ popisuje Patzak.


„Původně byl chmel využíván hojně ve farmacii. Má velice dobré antimikrobiální účinky, nahrazoval antibiotika i konzervační prostředky, proto se používal dříve ke konzervaci potravin. Naše babičky si také dávaly chmel proti molům do skříně. A hlavně obsahuje uklidňující látky a má velice dobrý efekt na trávení.“

Chmel patří k jedněm z nejnáročnějších plodin, má jedny z největších nákladů na hektar. „Je pracné se o něj strat, podobné jako o vinice. Začínáme na jaře, kdy se chmel řeže, pak se drátkuje, je třeba ho zavést, aby vyrostl v dobré kvalitě až nahoru.“

„Pak se dělá první a druhá přiorávka, ochrana proti plísním a škůdcům až po sklizeň, kdy se po ní musí odstranit zbytky rostliny i drátků,“ vysvětluje pracnost doprovázející pěstování chmele odborník.

Díky dlouhé pěstitelské tradici je český chmel velmi žádaný v zahraničí. „Vyvážíme asi do 80 zemí celého světa. Největšími odběrateli jsou Japonsko, Německo a Čína, pak následují menší odběratelé jako Vietnam Rusko, nebo Spojené státy americké,“ shrnuje Josef Patzak.

autoři: oci ,
Spustit audio