Stále více britských politiků volá po druhém referendu o vystoupení z Evropské unie

17. červenec 2018

Justine Greeningová, britská poslankyně za konzervativní stranu Tories, která nesouhlasí s odchodem Británie z Evropské unie, v pondělí napsala pro The Times, že druhé referendum je jediné možné řešení brexitu. V současné době se totiž zdá, že britský parlament je paralyzován a neschopen dohodu schválit. Možnost, že by Británie unii opustila bez jakékoliv dohody je pro parlament nepřípustná.

Bývalá ministryně školství tvrdí, že nejnovější návrh premiérky Theresy Mayové neuspokojí ani ty, kteří se s Evropskou unií chtějí rozloučit úplně, takže chtějí takzvaný „tvrdý“ brexit, ale ani ty, kteří by si přáli zachovat blízké obchodní vztahy s Bruselem.

Návrh Mayové je mrtvý

Jak informuje německý server Deutsche Welle, později v pondělí ještě poslankyně v britském rozhlase prohlásila, že předpokládá, že se k ní přidají i další konzervativci. Greeningová navrhuje uspořádat referendum, kde by britští občané mohli jednoznačně definovat své preference, od té nejvíce až po tu nejméně preferovanou možnost. Hlasy by se pak postupně sčítaly, dokud by nějaký z návrhů nedostal alespoň 50ti procentní podporu.

Greeningová dodala, že návrh britské premiérky, která také zastupuje konzervativce, je mrtvý. „Byl to upřímný a chytrý pokus o kompromis,“ říká poslankyně, zároveň ale dodává že nemůže fungovat.

Kritika přichází i z vlastních řad

Poslankyně v komentáři pro The Times píše, že současný návrh není to, co si lidé, kteří v referendu brexit podpořili, přáli. „Jediné možné řešení, je vzít rozhodovaní ze zablokovaného parlamentu pryč, ustoupit od dohod uzavřených za zavřenými dveřmi a vrátit rozhodnutí do rukou lidem,“ píše Greeningová. 

Mayová nový plán brexitu představila před dvěma týdny. Podle něj by Británie dál udržovala blízký vztah k Evropské unii i po odchodu ze společenství v květnu 2019. Tato strategie už vedla k rezignaci dvou ministrů, a to těch, kteří na plánu spolupracovali. Totiž ministra za odchod z Evropské unie Davida Davise a ministra zahraničí Borise Johsona. Návrh kritizují zastánci odchodu z EU i ti, kteří by si přáli zůstat, a to navíc nejen ze stran opozice, ale i z premiérčiny vlastní strany, připomíná Deutsche Welle.

Ve hře jsou tři možnosti

V pondělí kvůli tomu rezignoval již devátý člen britské vlády. Mluvčí Mayové poté řekl, že se žádné nové referendum, které proběhlo v roce 2016 a skončilo těsně 52 proti 48 procentům, konat nebude. „Britská společnost si odhlasovala odchod z Evropské unie. Žádné druhé referendum nebude…a to za žádných okolností,“ prohlásil mluvčí.

K těm, kteří by si další referendum přáli, patří i bývalý britský premiér Tony Blair. V neděli to napsal pro web Institutu pro Globální změnu. Navrhl, že by voliči před sebou měli mít celkem tři možnosti: „Je to složitá otázka, protože před námi skutečně stojí tři možnosti. Úplné odpojení, „měkký“ brexit, anebo zůstat členskou zemí EU. Ale s touto komplexitou se dá pracovat,“ ukončuje Deutsche Welle.

Spustit audio

Související