Stále nebezpečnější pochoutka

6. leden 2019

Vyhlášená japonská pochoutka - ryba fugu - je kvůli klimatickým změnám ještě nebezpečnější než dřív. Informovala o tom agentura Reuters. Japonští vědci totiž zjistili, že kvůli oteplování moří kolem Japonska ryby mutují a jed obsahují i další části jejich těla, jako třeba kůže nebo svaly. Běžná ryba fugu má totiž jed pouze v játrech a v reprodukčních orgánech. Pořad o tom odvysílal v prosinci Český rozhlas Plus.

Jak se moře a oceány oteplují, japonští rybáři stále častěji chytají do sítí jedovaté hybridní ryby fugu. Zmutovaní jedinci dnes tvoří až dvacet procent z celkového počtu ryb fugu ulovených u pobřeží Japonska. Běžné fugu mají jed hlavně v játrech a reprodukčních orgánech. Ale u hybridní fugu je jed obsažen i v dalších částech těla, jako třeba v kůži nebo ve svalech. Podle japonských zákonů tyto ryby vůbec nesmějí na trh, ale problém je, že od těch „jedlých“ jsou často takřka k nerozeznání. Nezřídka se tak spletou i zkušení kuchaři, kteří musejí mít pro přípravu této nebezpečné japonské pochoutky speciální povolení. A není to nebezpečné jen pro strávníky s dobrodružnými sklony.

Pozor, ryba!

Průměrná ryba fugu obsahuje tolik jedovatého tetrodotoxinu, že by vystačil na zabití třiceti lidí. Navíc se vstřebává nejen zažívacím ústrojím, ale taky kůží nebo vdechnutím. Takže z kuchyně se může neopatrnou manipulací s hybridní rybou dostat jed i do okolí. Agentura Reuters zmiňuje případ z města v západním Japonsku, kde se v lednu omylem prodalo pět beden s hybridními rybami. Město raději své občany varovalo přes výstražný systém, který se jinak využívá pro varování před raketovým útokem.

Když na tržišti objeví takovouto nebezpečnou rybu, následná manipulace s ní podle agentury připomíná zásah proti chemické nebo biologické zbrani. Odborníci si obléknou latexové rukavice, masky a zástěry a opatrně rybu zlikvidují. Podle japonské vlády jsou taková opatření zcela na místě. Ale rybáři a obchodníci nesouhlasí.

Argumentují tím, že jen část hybridů je skutečně nebezpečná a ostatní mají jed uložený ve stejných orgánech jako fugu určené ke spotřebě. A když se nimi zachází správně, jsou stejně bezpečné, nebo spíš stejně málo nebezpečné jako běžné fugu, které míří do restaurací.

Zákazy nepomohly

Tetrodotoxin obsažený v játrech fugu je neurotoxin, který zasahuje dýchací cesty. Účinkovat začne po dvaceti minutách až třech hodinách od konzumace špatně upravené ryby. A nešťastní gurmáni obvykle umírají na udušení, přičemž občas jsou po celou dobu při vědomí. První pomoc spočívá ve výplachu žaludku a napojení na plicní ventilaci. Pak se musí čekat, dokud se jed z těla nevyloučí.

Navzdory nebezpečí je ale fugu vyhledávanou pochoutkou. Ryba je dobrá údajně i proto, že malé, bezpečné množství jedu se nachází i v mase. Navíc konzumace těchto ryb má v Japonsku tisíciletou tradici. Když konzumaci fugu v 16. století zakázal samurajský generál Tojotomi Hadejoši, lidé přesto tuto rybu jedli potají. Zákaz konzumace skončil až po druhé světové válce, a to na základě petičních akcí fanoušků pokrmu. Dnes se fugu prodávají na japonských tržištích i za osmdesát osm tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu asi dva miliony korun.

autor: ono
Spustit audio

Více o tématu