Srdce bije na poplach, stoupá tep a tlak. Co se děje při stresu v našem těle?

25. září 2018

MUDr. Jan Zbytovský v naší radioporadně tentokrát na téma: stres a jak s ním bojovat!

MUDr. Jan Zbytovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co se děje při stresu v těle? Mozek vyhodnotí ohrožení a spustí stresovou poplachovou reakci. Organizmus je v pohotovosti - stoupne hladina stresových hormonů. Zvýší se hladina cukru, inzulinu a kyslíku na tvorbu energie ve svalech, které se více prokrvují, ale na úkor vnitřních orgánů.

Srdce bije na poplach, zvyšuje se tep a tlak. Rychleji reagujeme, intenzivně vnímáme, ale pozor! Úsudek a logické myšlení se zhoršuje. Proto pokud nemusíte, nedělejte závěry a klíčová rozhodnutí ve stresu, vezměte si na to čas.

Podle doby trvání a velikosti rozlišujeme stres přiměřený a nepřiměřený

Běh ovlivňuje psychiku. Zvyšuje pozornost, potlačuje stres a zlepšuje náladu

Běh

Většina běžců z vlastních zkušeností ví, že běh může zásadně ovlivnit psychiku. Touto myšlenkou se v posledních letech začala zabývat i neurověda a vznikla řada výzkumů, které objasňují, co se při běhu s naším mozkem vlastně děje.

Při přiměřeném stresu se po určité době vše vrací k normálu. Přiměřený stres je přiměřená fyzická námaha, práce či sport, nebo intenzivní psychická a duševní činnost či problémy. Pro život je prospěšný, dokonce ho potřebujeme a bývá relativně krátkodobý. Představuje vlastně určitý druh tréninku, který rozvíjí naše duševní a fyzické schopnosti.

Při nepřiměřeném - dlouhodobém stresu je však vysoká hladina stresových hormonů trvalá a původně užitečné obranné reakce začnou tělu škodit. Stres pokračuje a dochází k vyčerpání organizmu a riziku onemocnění ze stresu.

Nepřiměřený fyzický stres představuje nadměrnou fyzickou zátěž, např. dlouhotrvající práci, zimu, horko, hladovění, zranění, onemocnění a další.

MUDr. Jan Zbytovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Nepřiměřený psychický stres je zejména strach, přepracovanost, konflikty v práci a doma, samota, počasí, politická situace, ztráta blízké osoby atd. Zdrojem může být i ztráta úcty a ponížení.

Celou radioporadnu s MUDr. Janem Zbytovským si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související