Spousta Ukrajinců už domov nemá. I drobný konflikt teď mohou využít populisté, říká Keprt z charity

13. březen 2022

Do Česka už přišlo přes 200 tisíc lidí z Ukrajiny, pomáhají jim dobrovolníci i úřady a samosprávy. „Ta vlna solidarity je skvělá, věci fungují, jak nejlépe mohou. Ale nezapomínejme na to, že přijde únava, možná lze říct i určitá kocovina,“ říká Martin Balcar z Českobratrské církve evangelické. „Teď jsme ve fázi určitého vzepětí, adrenalin proudí, ale musíme se připravit na to, že ne všechno bude úplně nejlepší. Přijdou i lidé, kteří mají problémy.“ 

„Chtěl bych vyzvat všechny, aby si udrželi dobrou náladu a solidaritu. Protože ty věci nebudou za dva týdny, za měsíc růžové. Všechno soužití nebude úplně ideální. To je jisté.  A tam bude důležité, jak se osvědčíme, až přijde ten zlomový bod,“ apeluje Balcar.

Ty věci nebudou za dva týdny, za měsíc růžové. Všechno soužití nebude úplně ideální. To je jisté.
Martin Balcar

„Něco je vzedmutí energie teď a něco jiného je vydržet to půl roku, dva roky, pět let. Protože spousta lidí už domov nemá, nemá se kam vrátit a zůstane tu s námi,“ dodává Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc.

Záleží tedy na vzájemné toleranci, míní: „Dovedu si představit, že jakýkoliv drobný konflikt, šarvátku, nedorozumění mohou využít populisté. A budou říkat, jaké jsou tady problémy.

Dovedu si představit, že jakýkoliv drobný konflikt, šarvátku, nedorozumění mohou využít populisté. A budou říkat, jaké jsou tady problémy.
Václav Keprt

„Prosím vás, buďme lidští a především rozumní. Ani my nejsme ideální. Jsme konzumně zaměřená společnost a lidé z Ukrajiny mohou mít jiné tradice. A teď jde o to, jestli si budeme chtít vzájemně naslouchat, rozumět, vycházet si vstříc a pomáhat,“ vyzývá Keprt.

Čtěte také

Problematické bude zřejmě i to, že kvůli válce obecně vzrostou ceny, varuje Balcar:

„Ekonomicky to teď bude složitější. Debaty o tom, za kolik je benzín, za kolik bude chleba, mi v tuto chvíli přijdou podružné. Protože nejsou příčinou tohoto stavu. Ti lidé, co sem přicházejí, jsou naopak důsledkem války stejně jako drahá ropa a plyn. A my nesmíme zapomenout ani na slabé,“ připomíná Balcar.

Poslechněte si celou debatu, moderuje ji Eva Hůlková.

V první části Vertikály uslyšíte o tom, že emeritní předseda Ekumenické rady církví Pavel Černý vyzval k vyloučení ruské pravoslavné církve z ekumenických grémií. A zeptáme se, proč je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj některými Židy považován za makabejského hrdinu. Moderuje Naděžda Hávová.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio