Spousta dětí si chce hrát na Soukalovou a Moravce, říká Jiří Hamza

31. březen 2016

Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza je hostem dnešního Interview Plus. Minulý týden skončila posezónní exhibicí v Jablonci nad Nisou biatlonová sezóna. Jaká byla?

„Gabča Soukalová vyhrála Světový pohár, což je úžasný úspěch. Určitě to každý porovnává s medailemi z mistrovství světa nebo z olympiády, ale toto je dlouhodobá soutěž za celou sezónu a po 26 letech máme znovu vítěze Světového poháru v neuvěřitelně velké konkurenci,“ hodnotí Jiří Hamza.

„My jsme si výsledky za poslední 4 roky, kdy jsme vozili pravidelně medaile, na sebe upletli bič,“ myslí si Hamza. Očekávání kladená na bedra sportovců jsou vysoká, protože biatlon patří v České republice mezi nejsledovanější sporty. „Dnes při různých diskusích cítíme, že jak je každý fotbalový trenér, tak už začíná být i biatlonový,“ říká s nadsázkou Jiří Hamza.

Výchova nové generace

Aby se úspěchy opakovaly i v dalších letech, je nutné se věnovat materiální základně. „Biatlon je velice drahý sport. Vzduchovka stojí 50 000, malorážka 80 000 korun, a k tomu další vybavení včetně nábojů, takže vychovávat nějakého sportovce v biatlonu je poměrně nákladná záležitost,“ vyčísluje Hamza.

 
Autogramiáda české biatlonové špičky

Chyběli jste na autogramiádě českých biatlonistů? Máme pro vás krátké video, jak to tam před týdnem vypadalo. Děkujeme za lajky i sdílení. :)

Zveřejnil(a) Český rozhlas - Radiožurnál dne 29. březen 2016

Zájem mezi dětmi o tento sport je, v posledních 10 letech podle Hamzy vzrostl až o 200 %. „Spousta rodičů a dětí chce dělat biatlon, sleduje ho a chce si hrát na Soukalovou a Moravce, což je pro nás pozitivum a uvidíme, jak to dokážeme přetavit do budoucna.“

Peníze a marketing

Úspěch mají nejen biatlonisté, ale i biatlonový Facebook, který je dokonce dáván za vzor všem biatlonovým federacím. „Dokonce nás IBU (International Biathlon Union) vyzvala, abychom s nimi kooperovali a pomohli s Facebookem IBU, protože máme dvojnásobnou návštěvnost než oni,“ upřesňuje Hamza.

Marketingu biatlonu pomáhá i osobnost Gabriely Soukalové. „Gabča je dnes hlavní tváří českého biatlonu a myslím si, že bude poměrně využívaná i v rámci světové federace,“ říká Hamza a dodává, že se podařilo najít kompromis pro ni i pro Český biatlonový svaz.

Jaký je roční obrat Českého svazu biatlonu? A dá se biatlonem profesionálně živit? Dozvíte se po poslechu záznamu celého pořadu, který najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio