Spor o reformu dávek na bydlení: Vláda sníží příjmy těch nejchudších, kritizuje Čižinský (KDU-ČSL)

8. červen 2018

Ministerstvo práce chystá změny ve výplatě příspěvku a doplatku na bydlení, aby omezilo jeho nadužívání. Podpora se má například snížit na šedesát procent nákladů. Proti se ale postavili poslanci KDU-ČSL, Pirátů, TOP 09 a STAN, podle nichž by vládní opatření zvýšilo riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností.

Lidovecký poslanec Jan Čižinský uvádí konkrétní příklad dopadů změn: „Dnes matce se dvěma dětmi zůstane po zaplacení nájmu 7420 korun na celý měsíc. Reforma to sníží na 4823 korun. To nepomůže nikomu, protože maminka se dvěma dětmi systém nezneužívá.“

Musíme lidem zajistit standardní sociální byty a naučit je v nich bydlet, říká Čižinský (KDU-ČSL)

Jan Čižinský

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje postavit asi 50 tisíc tzv. sociálních domovů, malých bytů s nižším standardem. Našli by v nich dočasné ubytování lidé, kteří nedokázali obstát v tržním prostředí, a na provozu by se podílel stát. Podle Platformy pro sociální bydlení ale hrozí vznik tisíců nových ghett.

Vláda podle Čižinského vychází ze špatných předpokladů, tedy že náklady na bydlení klesají a že pokud lidé v důsledku reformy přijdou o bydlení, tak jim ho poskytnou obce. „To je bohužel iluzorní. Vláda vychází z toho, že pomůže, když se sníží příjmy těch úplně nejchudších,“ upozorňuje.

Starosta Prahy 7 dále kritizuje to, že výše dávky by se měla počítat z nájmu v městských bytech, nikoliv podle komerčního nájemného. Ve větších městech je totiž nájemné v obecních bytech výrazně nižší. Kvůli reformě přijde Praha 7 o peníze, protože lidem bude muset snížit nájemné, jinak by šli na ulici.

Čižinský připouští, že reforma zneužívaného a nepřehledného systému doplatků na bydlení je potřebná, nejdříve je ale nutné mít funkční zákon o sociálním bydlení, aby se lidé mohli z ubytoven přestěhovat do obecních bytů.

Zastropovat nájmy

Pro svolání mimořádné schůze nehlasovali komunisté, podle poslankyně Hany Aulické Jírovcové (KSČM) by bylo vhodnější jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí a se zástupci krajů a obcí.

„Nemůžu souhlasit se vším, co předložilo ministerstvo. Máme k tomu konkrétní výhrady, ale jsme rádi, že ministerstvo zaujalo zásadní pohled na změny v této problematice,“ uvádí.

Zásadní problém je, že dosud se dělaly jen dílčí úpravy systému, které nevedou ke zlepšení situace v sociálně vyloučených lokalitách.
Hana Aulická Jírovcová

Podle komunistů je prý nutná revize celého dávkového systému, protože dochází k jeho zneužívání, a to ve značné míře. „Ale neříkám, že to dělají všichni. Máme skupiny občanů, kteří pomoc od státu potřebují a na ně musíme myslet především a při všech reformách,“ dodává poslankyně.

„Náš hlavní krok vidíme ve sloučení dávek na bydlení a stanovení maximální částky nájemného a služeb ve výši toho obecního nájemního bydlení,“ představuje Aulická Jírovcová pohled KSČM.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související