Spor o karikatury: Svoboda slova nebo urážka náboženství?

19. březen 2009

Na festivalu Jeden svět se promítal dokument o kauze, která následovala po otištění karikatur proroka Mohammeda z roku 2005. Ve filmu Daniela Leconta Je těžké být milován tupci se odvíjí soudní proces proti francouzskému satirickému týdeníku Charlie Hebdo který karikatury přetiskl. "Umírnění muslimové si proces proti našemu týdeníku nepřáli, chtěli ho jen ti radikálnější a bohužel i prezident republiky," řekl v rozhovoru pro Rádio Česko ředitel Charlie Hebdo Phillipe Val.

Po vraždě filmaře Thea Van Gogha v Nizozemsku, filmaře který pranýřoval islámský extremismus, otiskl v roce 2005 dánský deník Jylland Posten dvanáct karikatur s názvem Tváře proroka Mohammeda. Následovaly nepokoje v některých muslimských zemích a hrozby vůči karikaturistům i vůči médiím.

Některé evropské noviny ve snaze podpořit kolegy karikatury přetiskly. Mezi nimi francouzský týdeník Charlie Hebdo. Následovaly stížnosti některých tamních islámských organizací. Předmětem stížností se staly nejen přetištěné karikatury z Dánska, hlavně portrét proroka s bombou na turbanu, ale i doprovodná karikatura francouzského kreslíře Cabu na obálce listu a titulek Je těžké být milován tupci.

Týdeník Charlie Hebdo byl zažalován kvůli urážce skupiny osob na náboženském základě. Karikatury, jak patrno z výpovědí francouzských intelektuálů, včetně muslimských představitelů urazily i některé umírněné muslimy: "Jsem Francouzka, stejně jako vy," vysvětluje ve filmu mladá muslimka v kuloárech soudu. Muž, hlásící se k islámu, novinářům říká, že ho karikatury uráží, i když za Francii by dal život.

"Ve Francii to otiskly jedny noviny ještě před námi. Výsledek bylo odvolání jejich ředitele. My jsme o tom diskutovali, a přišlo nám to jako vážná věc," hájí motivaci listu ke zveřejnění karikatur jeho ředitel Phillipe Val.

Původně se dohodl s dalšími novinami, jenže ty nakonec couvly, buď kvůli odporu redakce nebo vlastníka listu. Nakonec publikovaly karikatury jen L´Express a Charlie Hebdo. Charlie Hebdo připojil články předních francouzských intelektuálů, včetně umírněných muslimů.

"Jeden kreslíř se k tomu stavěl neutrálně, byl spíš proti. Všichni ostatní byli pro. Šlo ale o bezpečnost, takže jsme to museli probrat nejen s redaktory, ale i se sekretářkami, spojovatelkami a dalšími zaměstnanci," popisuje tehdejší situaci Phillipe Val.

Soud nakonec rozhodl, že týdeník Charlie Hebdo měl právo karikatury publikovat, protože se tím podílel na debatě, která je ve veřejném zájmu. "Historický význam soudního procesu vidím tom, že francouzská justice dala nakonec za pravdu novinám, které šly proti většinovému proudu, těm ostatním řekl, měli jste udělat totéž," řekl nám režisér filmu Daniel Leconte.

UKÁZKA Z FILMU: Je těžké být milován tupci

autor: mam
Spustit audio