Společné daňové přiznání manželů

26. listopad 2004
Vaše téma

Od příštího roku se budou moci manželé rozhodnout, jestli podají daňové přihlášení společně nebo každý zvlášť. Umožní to totiž novela zákona o dani z příjmu, která pomáhá především lidem s příjmy nižšími. Právě společně zdanění manželů je námětem pátečního Vašeho tématu a teď všechny informace, které už zazněly, shrneme.

Pokud jste rodiče nezletilého dítěte, pak je úprava zákona o dani z příjmu určena pro vás. Zejména ale tehdy, když reálný roční příjem jednoho z vás výrazně převyšuje příjem druhého z manželů. Tak jako v případě Lucie a Dana Švábových.

Dan Šváb: Rozhodnutí bude pro nás výhodné.

Říká Dan Šváb, jehož manželka je s dcerou Natálkou na mateřské dovolené.

Dan Šváb: Když bychom využili to společné zdanění manželů, tak to je nabíledni, je jasné, že bych se určitě dostal o tu jednu kategorii jakoby níž, že teda by se těch 5 procent z daně ušetřilo.

Podstatné je, že manželé své platy sečtou a vydělí dvěma. Kdyby tedy Dan vydělal kupříkladu 150 tisíc korun, Lucie jen 10, společně zdanění je oba posune do kategorie mnohem nižší daně, protože se na ně bude pohlížet jako kdyby každý z nich vydělal jen 80 tisíc.

Filip Lískavec: Ta rodina může takhle ročně ušetřit ročně až několik tisíc korun.

Vysvětluje podstatu zákona ekonom, Filip Lískavec. Radek Němeček z tiskového odboru Ministerstva financí doplňuje situaci pro další modelové situace jiných rodin.

Radek Němeček: Pokud manželé berou oba minimální mzdu a mají 2 děti, nový systém jim přinese zvýhodnění více než 7 tisíc korun za rok. Pokud by oba brali průměrnou mzdu, získají oproti současnosti výhodu více než 3 tisíce korun. V případě, že jeden z manželů bere průměrnou mzdu a druhý se stará o 2 děti, získají v novém systému oproti současnosti více než 10 tisíc korun.

Společné zdanění manželského páru není žádnou povinností, ale ryze dobrovolným krokem. Podmínkou je, aby měli manželé alespoň jedno nezaopatřené dítě. To totiž souvisí s další novinkou.

Radek Němeček: Od ledna příštího roku si bude moci poplatník na každé dítě odečíst 6 tisíc korun z vypočtené daně.

Opatření je výhodné zvlášť pro rodiny s nižšími příjmy, které za určitých okolností nemusí daně platit, ale dokonce nějaké peníze od finančního úřadu dostanou. Jde o tak zvaný daňový bonus, na který mají nárok rodiče, u kterých je vypočtená daň nižší než sleva na děti.

Host (Radek Němeček): Pokud tedy poplatníkovi například vyjde daň ve výši 10 tisíc korun a zároveň má dvě děti, žádnou daň nezaplatí a naopak obdrží od finančního úřadu 2 tisíce korun. Daňový bonus je podmíněn tím, že poplatník musí dosáhnout za rok příjmu alespoň ve výši 6násobku minimální mzdy.

Což znamená, že musí vydělat za rok asi 40 tisíc korun. Dan a Lucie Švábovi se na možnost společně zdaňovat své příjmy těší jako na možnost zlepšit svou finanční situaci.

Dan Šváb: Zatím si nedovedu úplně představit, jakoby kolik ušetříme, když budeme společně zdaňovat jako manželé, ale je jasné, že ušetříme, tak je možné, že nám ty ušetřené peníze, že nám trošku přispějí na to bydlení, které musíme řešit a vyřešit.

Lucie Švábová: Tak to, co nám zbude navíc, bude pro Natálku malou, no.

V zahraničí už podobné zákony platí dlouho. Němci je hojně využívají, zjistil v Berlíně David Šťáhlavský.

David Šťáhlavský: Podmínkou ale je, že oba partneři nežijí dlouhodobě odděleně. Na společném zdanění se nemusí nějak dohodnout, nastupuje prostě automaticky ze zákona. Naopak vůli zdaňovat se odděleně je třeba stvrdit písemně na finančním úřadu nebo protokolárně.

Redaktor (Marek Janáč): Naproti tomu zkušenosti Italek jsou poněkud odlišné, zjistila na vlastní kůži naše římská spolupracovnice, Vědunka Lunardi.

Redaktor (Vědunka Lunardi): Dokud jsme nepracovaly, manžel podával společné daňové přiznání. Jako pracující ženy podáváme daňové prohlášení samostatně. Důvody jsou praktické.

Během dne jsme k Vašemu tématu dostali několik dotazů, které se většinou točily kolem toho, je-li možné společně zdanit manžele, kde jeden je tělesně postižený. A nebo další častý dotaz.

Projev občana: Pokud je jeden z manželů důchodce, mám na mysli starobní důchodce, druhý pracuje, jestli se dá také společně zdanit.

Ptal se pan posluchač Kovařík. Odpověď je vcelku snadná. U nás se mohou ke společnému zdanění přihlásit pouze manželé, kteří mají v rodině alespoň jedno nezletilé dítě. Důvod je stejný u nás, jako v Německu.

David Šťáhlavský: Společné zvýhodněné zdanění manželů je tedy také jistou motivací k uzavírání sňatků a zakládání rodin.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: vlu , Marek Janáč , dst
Spustit audio

Více z pořadu