Spojovat útoky s migrační vlnou je lidské a pochopitelné, říká politolog Lukáš Novotný

21. prosinec 2016

ON-LINE REPORTÁŽ ZPRAVODAJSKÉHO WEBU NA KONCI ČLÁNKU. Berlín se vzpamatovává z pondělního útoku na vánoční trh v centru města. Vyžádal si 12 mrtvých a 48 zraněných. Do davu tam vjel nákladní vůz. Úřady včera odpoledne potvrdily, že nešlo o nehodu, ale o útok. Informací je ale stále málo.

„Mě na tom spíš v pozitivním smyslu překvapuje to, že toho víme poměrně dost, protože o některých akcích, jako byl třeba minulý Silvestr v Kolíně nad Rýnem, měly policie i média dlouhou dobu tendenci mlžit,“ říká politolog a odborník na Německo Lukáš Novotný.

„Německá společnost je samozřejmě znepokojená, o tom není nejmenších pochyb, na druhou stranu to nejsou tak horlivé reakce, které bychom očekávali i my, že se bude ve velkém svalovat vina na kancléřku,“ vysvětluje Novotný a dodává, že někteří pochopitelně vidí vinu na straně kancléřky, třeba Alternativa pro Německo, ale podpora Angely Merkelové je dlouhodobě vysoká - 50 až 60 %.


To je psychologicky vzato něco lidského a pochopitelného. Jsou to věci, které napadnou každého, to je myšlenková konstrukce, na kterou přijdete okamžitě, a vyvracet nám ji je velmi složité. Počkám, jsem v tom střízlivý, ale samozřejmě těm replikám naprosto rozumím, protože víme, že tady ty lidi máme, a víme, že s islámským terorismem máme co do činění. Lukáš Novotný odpovídá na otázku, jak hodnotí to, že se v některých komentářích mnohdy automaticky spojuje útok s migrační vlnou

České reakce

Prezident Miloš Zeman se včera prostřednictvím svého mluvčího vyjádřil v tom smyslu, že nechce žádné uprchlíky v Česku. Ministr financí Andrej Babiš napsal na svůj Facebook, že za útoky může migrační politika Angely Merkelové. Není to ukvapené, když ještě není znám pachatel?

„Samozřejmě to jsou velmi unáhlené výroky. Chápu, že i čeští politici si potřebují na tomto problému nějak uhrát body. Chtělo by to trochu umírněnosti a pragmatičnosti. Já vidím pragmatismus a přínos v tom, že česká policie zesílila svoji činnost, víme o intenzivních kontaktech s německou policií. – To je přesně cesta, kterou může Česká republika v této věci nějak pomoci,“ myslí si Lukáš Novotný.

Může po útoku klesnout popularita Angely Merkelové? A ovlivní situace v zemi nadcházející volby v Německu? Poslechněte si celý rozhovor s politologem a odborníkem na Německo Lukášem Novotným >>

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio