Spojené státy už 7 let nevyslaly vlastními silami člověka do vesmíru. Už letos se to ale možná změní

2. květen 2018

Skoro dvě tuny vědeckých experimentů přiveze kosmická loď Dragon společnosti SpaceX ve středu z Mezinárodní vesmírné stanice. Loď by kolem desáté hodiny večer našeho času měla přistát v Tichém oceánu. Dragon spolu s automatickou lodí Cygnus společnosti Orbital ATK představuje pro americkou NASA jediné dopravní spojení s ISS. Při cestách astronautů je NASA pořád závislá na ruských lodích Sojuz, to by se ale už letos mohlo změnit.

V červenci to bude přesně sedm let, co Spojené státy americké nejsou schopné vynést vlastními silami pozemšťany do vesmíru. Poslední americká loď s posádkou, která se podívala do vesmíru, byl raketoplán Atlantis. 

Ten v roce 2011 k ISS vynesl čtyři kosmonauty a logistický modul MPLM Raffaello. Podle šéfredaktora serveru Kosmonautix.cz Dušana Majera je ale konec americké vesmírné pauzy naplánovaný na závěr letošního roku.

Švadleny ve službách NASA šily zlaté termoobaly i paměťové desky z měděných drátků

Apollo 17. Eugene Cernan vzdává čest americké vlajce

Mnohé z klíčových misí americké vesmírné agentury NASA by se nikdy neuskutečnily bez žen, o kterých se téměř nemluví, ale jejichž dovednosti a zručnost jsou pro vesmírné programy nepostradatelné.

„Jak společnost Boeing, tak Space X plánují svůj první pilotovaný let na listopad a na prosinec. Je ale poměrně pravděpodobné, že se to nestihne a lety se budou odkládat na jaro roku 2019,” říká.

Pokud dojde k odkladu, vypadá to, že příští rok přijdou opravdové žně pro fanoušky kosmonautiky. V prosinci roku 2019 by totiž měl poprvé odstartovat i obří nosič SLS, který v rámci Exploration Mission 1 do vesmíru vynese loď Orion.

Ta by v budoucnu měla vrátit Američany na Měsíc a dopravit také lidi na Mars. Plány jsou ale v kosmonautice spíš od toho, aby se nedodržovaly, tak se i v případě této mise neoficiálně počítá spíš až s rokem 2020 a později.

Spojené státy chtějí hned tři rakety

Orion je navržen tak, aby zvládl lety do dalekého vesmíru, na ISS létat nebude. Pilotovaný Crew Dragon je sice dimenzován pro let na Měsíc nebo na Mars, ale hlavně se s ním spolu se Starlinerem počítá pro dopravu lidí na ISS a nízkou oběžnou dráhu. Dvě lodi pro dopravu na ISS chce mít NASA z bezpečnostních důvodů. 

NASA už nechce opakovat havárie raketoplánů, nechce přicházet o posádku.
Dušan Majer

„Pokud by se nedopatřením stalo, že některá z raket selže, raketa havaruje. V tu chvíli po dobu vyšetřování, které může trvat i několik měsíců, jsou rakety uzemněné. Pokud by NASA spoléhala pouze na jednoho dopravce, tak si uzavře cestu na ISS,” vysvětluje Dušan Majer.

NASA čeká na náhradu raketoplánů už dlouhých sedm let. Vývoj nových kosmických lodí trvá dlouho, je to otázka peněz a bezpečnosti. Kdyby NASA zainvestovala více prostředků, dal by se vývoj urychlit, ale vzhledem k rozpočtovým škrtům to v minulosti nebylo možné. 

Podle Majera stojí za odklady i velice přísné bezpečnostní požadavky NASA. „NASA už nechce opakovat havárie raketoplánů, nechce přicházet o posádku. Na soukromé firmy klade velmi vysoké nároky, co se týká bezpečnosti posádky. Společnost představila harmonogram zkoušek, které musí každá kosmická loď absolvovat. Poté přišla i s dalšími návrhy, aby byly lodě opravdu maximálně bezpečné. To je dobře, ale vývoj to hrozně zpomaluje,” popisuje Majer. 

autoři: Ondřej Novák , vis | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související