Spojené státy se zřejmě víc zapojí do konfliktu v Jemenu. Kvůli vlivu Íránu

Washington soustředil pozornost na Jemen a Saúdská Arábie a její spojenci v Perském zálivu doufají, že prezident Donald Trump zvolí jemenský konflikt za první bojiště, z kterého vytlačí Írán, píše americký deník Wall Street Journal.

Saúdové a další členové Rady pro spolupráci arabských států v Perském zálivu bojují v Jemenu proti hútíjským povstalcům podporovaným Teheránem už dva roky. Snaží se znovu nastolit vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, kterou Hútíové svrhli. Dodnes ovládají metropoli San‘á a velkou část Jemenu. Saúdské tažení je terčem ostré mezinárodní kritiky kvůli vysokým civilním ztrátám.

Tvrdě proti Íránu

Vláda bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy sice Saúdům pomáhala zpravodajskými informacemi a dodávkami zbraní, ale preferovala politické urovnání a Hútíe považovala za legitimní politické uskupení. Trump zvolil tvrdší přístup.

Jeho poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn označil Hútíe za „jednu z teroristických skupin“ podporovaných Íránem, přestože tyto milice nefigurují na americkém seznamu teroristických organizací. Spojené státy vyslaly k jemenským břehům torpédoborec Cole, ale není jasné, zda tam má brzdit íránský vliv, nebo podporovat americké operace proti Al-Káidě. K těm patřil i lednový útok, který Američané provedli společně s vojáky Spojených arabských emirátů a který je terčem velké kritiky amerických médií.

Při útoku zahynulo přes 40 údajných členů Al-Káidy, ale i dvě desítky civilistů, včetně žen a dětí, a také jeden americký voják. V posledních dnech se objevily zprávy, že Jemen po operaci přerušil s Washingtonem spolupráci, ale Wall Street Journal to popírá.

Podle citovaného jemenského velvyslance ve Spojených státech Ahmada bin Mubaraka Jemen jen „proti poslední akci vyjádřil námitky“. Podle něj pouze požaduje, aby s ním Američané své operace lépe koordinovali. Také jemenský ministr zahraničí Abdalmalik Mechlafí označil zprávu, že Jemen vyzval Washington k ukončení operací, za nepravdivou.

Americký torpédoborec USS Cole po sebevražedném útoku jemenské odnože Al-Káidy z 12. října 2000

Další dva představitelé mezinárodně uznávané jemenské vlády prezidenta Hádího zase prohlásili, že se „těší na užší spolupráci s Trumpovou vládou“.

Pod palbou médií

Mezi oběťmi lednové americké speciální operace byli i vysoce postavení velitelé jemenské Al-Káidy na Arabském poloostrově. Byl to první útok, který Donald Trump nařídil. Navzdory kritice a civilním obětem označuje prezident operaci za úspěšnou, připomíná Wall Street Journal.

Útok ale odsoudila jak americká média, tak někteří Trumpovi republikáni a mezinárodní společenství. Podle britského politologického institutu Chatham House operace odhalila rizika Trumpova přístupu. Je prý stejný jako Trumpův styl vládnutí – drzý a impulzivní a nepřihlíží k následkům. Nikdo dodnes netuší, jestli je záměrný, nebo ne.

Podle některých pozorovatelů lze Trumpovu politiku nejlépe vysvětlit podle teorie chaosu, který se připisuje prezidentovu hlavnímu politickému stratégovi Stephenu Bannonovi. Podle jiných zase byly první dva týdny v úřadu pro Trumpa zkouškou ohněm, která ukázala jeho nezvladatelnou narcistickou touhu po pozornosti.

Nepodařený útok v Jemenu jistě posílí protiamerické nálady. To by mohlo ohrozit bezpečnost Spojených států tím, že vzroste nábor teroristů. Operace také zřejmě sníží schopnost Washingtonu dosáhnout v regionu vlastních strategických cílů.

Propagandistické protiamerické grafitti v Íránu

Trump útok schválil jen pár dní po nástupu do úřadu, zatímco Obama jej odkládal. Trump ho povolil pouhý den předtím, než oznámil zákaz vstupu občanů sedmi muslimských zemí do Spojených států. Obě události – tedy tento zákaz a smrt mnoha civilistů v Jemenu – vyvolaly dojem, že Americe jsou důsledky její politiky pro muslimy v regionu lhostejné.

V době, kdy Bílý dům určil za svou hlavní prioritu boj proti islámskému terorismu, však budou následky tak očividného neúspěchu hned na začátku Trumpova mandátu značné a vyvolají otázky o roli Ameriky na Blízkém východě. Žádný útok Spojených států v Jemenu nikdy nezvýšil popularitu Ameriky u Jemenců. Mnoho z nich si Američany spojuje s vysokým počtem mrtvých civilistů jen proto, že podporují saúdskou koalici. A íránské ambice Trumpova rétorika spíš posílí, než zbrzdí, varuje britský politologický institut Chatham House.

autor: gzb
Spustit audio