Spojené státy se zapojují do řešení situace v Sýrii, volí Kurdy místo Turecka

15. březen 2017

Americký prezident Donald Trump vyslal čtyři stovky vojáků do Sýrie. Americké pozemní síly se tak poprvé oficiálně zapojily do tamní občanské války. „Fotky amerických bojových vozidel v ulicích Manbidže působí neskutečně a připomínají, že prezidentem už není Barack Obama,“ píše server katarské televizní stanice Al-Džazíra. Jak dodává, americkou politiku v Sýrii teď mají plně v rukou američtí generálové. Trump plní svůj předvolební slib, že Islámskému státu neodhalí plán, jak ho porazí. Jeho nový přístup však mate nejen nepřátele, ale i spojence.

V severní Sýrii teď následkem nejnovějších změn ve struktuře a taktice americké politiky nastala nová realita. Trump také na rozdíl od Obamy nechává volnou ruku armádě. Americká Ústřední zpravodajská služba, CIA, v únoru zastavila koordinovanou pomoc Svobodné syrské armádě, kterou mimo jiné podporuje Turecko. Žádná americká delegace se však neúčastní mírových jednání o Sýrii. O bombardování a operacích rozhodují američtí generálové. Pentagon tak jednostranně utváří syrskou politiku a to je hlavní změna v Bílém domě.

Porážka islámského státu je prioritou

Tou další je americké odhodlání porazit takzvaný Islámský stát. Je to priorita Trumpovy administrativy. Nové strukturální změny vedly ke změnám taktickým, které teď proměňují dynamiku syrského konfliktu. Rýsuje se shoda mezi nejvlivnějšími hráči. Minulý týden se v Turecku sešli náčelníci generálních štábů Ruska, Turecka a Spojených států a potvrdili si nová pravidla působení. Američané a Rusové také v Sýrii stále častěji synchronizují akce na úkor mocností na druhé úrovni, tedy Íránu a Turecka. Ankara, která původně hrozila násilným vpádem do Manbidže, nakonec uznala, že bez koordinace s Moskvou a Washingtonem ho provést nemůže.

Správně si tak vyložila varovné americké a ruské kroky, Američané vyslali do Manbidže speciální jednotky a Rusové zprostředkovali dohodu mezi syrským režimem a Syrskými demokratickými silami, v kterých převládají Kurdové, o předání osmi vesnic u města Asadovu režimu a vytvoření nárazníkové zóny. Obě velmoci tak chtějí Syrským demokratickým silám chránit záda, aby se tato skupina mohla soustředit na bitvu o město Rakka. A turečtí vojáci po únorovém dobytí syrského Al-Bábu najednou nemají kam jít, všechny cesty vedou přes území ovládaná Kurdy.

USA chtějí rychlý zásah

Vyslání amerických jednotek do Manbidže však mělo především znamenat zajištění priority, kterou je zapojení do bitvy o Rakku. Zatímco taktika Moskvy předpokládá delší ruskou přítomnost v Sýrii, Američané chtějí dosáhnout úspěchů rychle. Když jsou teď ale američtí vojáci v terénu vidět, nejsou imunní proti útokům, varuje Al-Džazíra.

Donald Trump

Syrský prezident Bašár Asad v sobotu prohlásil, že je ochoten s Američany spolupracovat, a označil jejich syrskou politiku za „slibnou“, přestože Trump zatím žádné konkrétní návrhy nepředložil, doplňuje kurdský server ARA News. Asad se takto vyjádřil jen pár dní poté, co vyslání amerických vojáků do Sýrie odsoudil a prohlásil, že „Washington svými intervenčními válkami vyvolává problémy. Každá zahraniční armáda, která vstoupí do Sýrie bez pozvání nebo konzultace s vládou, je okupační,“ řekl Asad.

Ankara doufala marně, Trump chce jednat hned

Američané dali přednost Kurdům před Ankarou, a ta se tak v severní Sýrii ocitla v nevýhodě. Syrští Kurdové naopak cítí silnější podporu Washingtonu, která jim, jak doufají, pomůže získat autonomii. Turecký premiér Binali Yildirim označil za „nešťastné, že si někteří turečtí spojenci vybrali za partnera v boji proti Islámskému státu kurdské Lidové obranné jednotky (YPG)“. Ankara doufala, že Trump hodí Kurdy přes palubu a začne v bitvě o Rakku podporovat Svobodnou syrskou armádu, informuje kurdský server ARA News.

Izraelský server DEBKAfile, který čerpá ze zpravodajských a vojenských zdrojů, uvádí, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan neuspěl ani v Rusku. Při své návštěvě minulý týden chtěl získat alespoň slib prezidenta Putina, že nepřipustí kurdskou samovládu. Jeho snaha však byla marná. Putinovou prioritou je teď udržet v Sýrii krok s Trumpovým rozhodnutím zapojit se důrazněji do syrské války. Dokonce i zdroje Kremlu potvrdily, že „rusko-turecké rozhovory nepřinesly skoro žádné výsledky“, a uvedly, že hlavní starostí prezidenta Erdogana byla situace v Manbidži.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka