Spojené státy mají připravenou odpověď na jaderný útok. A Rusové to dobře vědí, konstatuje analytik Svárovský

Vladimir Putin a další politici naznačovali, že Rusko má právo ve válce na Ukrajině použít jaderné zbraně. Bývalý šéf americké CIA David Petraeus ale v nejnovějším rozhovoru se stanicí ABC New prohlásil, že Spojené státy a jejich spojenci by v takovém případě zničily ruské jednotky a jejich vybavení na Ukrajině a potopí Černomořskou flotilu.

Kremelský vůdce Vladimir Putin a řada dalších politiků v poslední době naznačovali, že Rusko má právo ve válce na Ukrajině použít jaderné zbraně. Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medveděv současně zpochybnil, že by NATO zasáhlo, kdyby Rusko tyto zbraně použilo proti Ukrajině.

Čtěte také

Nic víc než reálný scénář

Bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby David Petraeus ale v nejnovějším rozhovoru se stanicí ABC News prohlásil, že Spojené státy a jejich spojenci v takovém případě zničí ruské jednotky a jejich vybavení na Ukrajině a potopí Černomořskou flotilu. To všechno se děje na pozadí úspěšné ukrajinské ofenzívy v Luhanské i Chersonské oblasti.

Jak vážně brát vyjádření generála Davida Petraeuse? „Je to konstatování reálného scénáře, který by opravdu přišel,“ nepochybuje Martin Svárovský, vedoucí Programu bezpečnostních strategií a analytik bezpečnostního centra Evropské hodnoty.

Čtěte také

„Ruská strana si na rozdíl od jakéhokoliv demokratického lídra může dovolit vyhrožování jadernými zbraněmi. Ale nikde se jak Kreml, tak ministerstvo zahraničí neodchýlili od ruské vojenské jaderné doktríny, která říká, že jaderné zbraně by přicházely v úvahu pouze tehdy, pokud by bylo Rusko napadeno útokem, který by zakládal ohrožení existence státu,“ dodává.

Jen slovní přestřelky?

V případě, že by se k limitovanému jadernému útoku Kreml skutečně odhodlal, mají Spojené státy podle bezpečnostního analytika připravenou konvenční odpověď: „To znamená, že by nemusely zvažovat užití jaderné zbraně, ale mají dostatečné konvenční kapacity na to, aby skutečně ruskou armádu eliminovali včetně Černomořské flotily. A Rusové to dobře vědí.“

Rozhodující v příštích fázích konfliktu bude to, jaká síla vlastně je na ukrajinské straně.
Martin Svárovský

Také proto se Svárovský domnívá, že Moskva jadernými zbraněmi jenom vyhrožuje, nehodlá je použít. „Je to strašení, aby vznikl strach na druhé straně. A to znamená, že i druhá strana rétoricky reaguje. Generál Petraeus neřekl nic, co by nebylo v souladu s oficiální strategií. Jde o kategorii vzájemného rétorického ujišťování,“ vysvětluje prohlášení amerického generála.

Jaká data se bude opírat tuzemská kampaň, jež má upozornit na rizika spojená s letošní chřipkovou sezónou? A jaké novinky chystá Český rozhlas v dalších měsících, pokud jde o zpravodajství z Ukrajiny, na poli ekonomických analýz a v souvislosti s nadcházející volbou nové hlavy státu? Poslechněte si celou polední publicistiku.

Hosté polední publicistky:

  • Josef Pavlovic, náměstek MZ
  • Martin Svárovský, vedoucí Programu bezpečnostních strategií
  • René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu
autoři: Tomáš Pavlíček , prh
Spustit audio

Související