Spojené arabské emiráty chystají renesanci astronomie. Plánují vesmírnou sondu i kolonii na Marsu

26. březen 2019

Zatímco před tisíci lety patřil Blízký východ k centrům vzdělanosti, dnes stojí ve Spojených arabských emirátech jediná observatoř. Ta byla přitom postavena teprve před třemi lety a ze soukromých prostředků.

V dunách nedaleko Abú Dhabí nechal observatoř vystavě Thabet Al Qaissieh, kterého před pěti lety na nápad vlastní hvězdárny přivedlo obyčejné pozorování noční oblohy. Tehdy ale o dalekohledech nic moc nevěděl, a tak se pustil do hledání informací na internetu.

Přes facebookový profil místní astronomické skupiny se dostal k prvním dalekohledům a postupně nechal vybudovat vysněnou hvězdárnu, která velikostí a vybavením připomíná české maloměstské observatoře. Qaissieho vyšla v přepočtu přibližně na 10 milionů korun.

Hvězdárna Thabeta Al Qaissieha má v současné době tři zaměstnance

V současné době má jediná observatoř ve Spojených arabských emirátech celkem tři zaměstnance. Ti se snaží věnovat výchově dětí a studentů a jsou mimo jiné zapojeni do amerického programu pozorování sluneční aktivity. Výchovou a vzděláváním školáků by se tu rádi vrátili k tradicím a pomohli tak obnovit zájem místních lidí o astronomii.

Velké plány 

Qaissieho observatoř by mohla stát u vstupu Spojených arabských emirátů do mezihvězdného prostoru. A plány nejsou v tomto směru nikterak skromné.

Byť se emiráty mohou pyšnit zatím jen touto jedinou soukromou hvězdárnou, pátý rok fungující vesmírná agentura má velké ambice. Už v roce 2021 by chtěla vyslat první arabskou sondu na Mars a bezmála o sto let později prý Arabové na rudé planetě založí lidskou kolonii.

autoři: Petr Kološ , marz

Související