Spisovatel Mariusz Szczygiel pro Plus: My Poláci neumíme Čechům imponovat

23. únor 2017
Den podle...

Autor bestsellerů Gottland, Láska nebeská a Udělej si ráj dostal v Praze polský čestný odznak Bene Merito za popularizaci české kultury v Polsku a polské v Česku. V tentýž den poskytl rozhovor Českému rozhlasu Plus.

V Gottlandu, který se v divadelní podobě hraje na několika českých scénách, probírá novodobou českou historii na příbězích zajímavých osobností, nejen Karla Gotta, ale také Marty Kubišové, lékařky Jaroslavy Moserové nebo spisovatele Jana Procházky.

„O každém by se dal natočit hollywoodský film,“ řekl Szczygiel Českému rozhlasu Plus.

Gottland, pokud se nemýlím, vyšel i dalších jazycích a hraje se v divadelní formě na několika českých scénách.

Szczygiel říká, že pěstuje žánr literární reportáže, což je polské specifikum, spojuje v něm fakta a krásu.

„Je to pravdivá historka, která vypadá jako povídka, ale nic v ní nesmí být vymyšleno,“ vysvětluje spisovatel.

Při debatě o tom, zda některé stereotypy myšlení české společnosti už 25 let po pádu železné opony, si Marisu Szczygiel posteskl, že Češi Poláky tak dobře neznají:

„Teď je v Polsku doba, kdy většina společnosti miluje Čechy,“ uvedl Szczygiel a s úsměvem dodal, že Poláci možná neumí Čechům zaimponovat.

Spisovatel považuje za cenný pohled na kterýkoliv národ zvenčí.

„I když někdo je čechofil, je zároveň reportér a ten vždycky musí být upřímný,“ dodává Mariusz Szczygiel.

Ve svých knihách připomněl také osudy lidí, známé spíš jen v českém prostředí, například sochaře Otakara Švece, který projektoval Stalinovu sochu, spisovatele Karla Fabiána, který po únoru 1948 popřel svou minulost nebo líčí příběh neteře Franze Kafky, která nechce mluvit o svém strýci.

Szczygiel je také nositelem Ceny varšavských knihkupců, ceny Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí a Evropské knižní ceny v kategorii beletrie.

autoři: Ondřej Konrád , mam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.