Spisovatel a běžec Pavel Kosorin: Učte se za pochodu, nebude vás tolik bolet zadek

13. květen 2021

O Pavlu Kosorinovi se v encyklopedii dočtete, že je to český publicista a humanista. Léta vedl brněnskou Armádu spásy, založil Potravinovou banku, uběhl maraton a vydal nespočet knih plných krátkých literárních útvarů.

„Vnímejte sami sebe,“ říká spisovatel Pavel Kosorin, který vydal knihu plnou biblických aforismů. Velmi rád chodí bosý. „Je to fajn, moc to doporučuju! Člověk si aktivuje statisíce nervových zakončení. Najednou ten svět vnímáte jinak a dostáváte jiné informace.“

Jak se píše o víře a jaký význam má? „Víra je něco, co nás zvedá ráno z postele a zpátky na nohy, když upadneme. Chápu ji tím nejširším možným způsobem. Nejraději se o víře bavím s nevěřícími,“ dodává ředitel Potravinové banky Brno, který žije druhým rokem na Pálavě.

„Ty bonmoty a aforismy, které píšu desítky let, tak mají za úkol trošku provokovat lidi k přemýšlení, což je dnes činnost, kterou lidé moc nedělají, protože život je hrozně rychlý.“

Jak už 30 let vznikají jeho aforismy? „Myšlenky jsou všude kolem nás, jde jenom o to vyladit ten svůj přijímač a vnímat, co se kolem nás děje. A pak to jen obléknout do nějakých slov.“ Zápisník má Pavel Kosorin u sebe neustále – malý, aby se s tužkou vešel do ledvinky.

Druhým autorem knihy Biblická poezie / Biblické aforismy je Vladimír Josef Dvořák. Zajímavá je tím, že jí můžete listovat z obou stran a spojuje hned dva literární žánry.

Jak se dvěma spisovatelům podařilo „proklábosit“ maraton? Proč je kniha dvojjazyčná a jak dala zabrat překladatelům? V rozhovoru Jarky Vykoupilové zazní i konkrétní příběhy o tom, jak slovo dokáže povzbudit duši.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio