Speciální brýle a mobilní telefon postačí k zprostředkování virtuální reality

1. září 2016
Trendy

Jedním z fenoménů letošního roku je virtuální realita, kterou zle využít ve vzdělávání, průmyslu, ale především v herním průmyslu.

Rok 2016 je rokem virtuální reality. Začal mobilním veletrhem v Barceloně, kde světoví hráči představili svoje zařízení pro virtuální realitu. Objevilo se mnoho brýlí, do kterých zapojíte mobilní telefon a ocitnete se ve virtuální realitě. Obraz je v brýlích rozdělen na dvě části, to znamená, že virtuální realita vysílá pro levé a pravé oko zvlášť.

Můžete se ocitnout opravdu kdekoliv: „Nacházím se někde ve vesmíru a koukám na raketoplán Spojených Států, mohu si ho prohlížet ze všech stran a mohu vstoupit i dovnitř,“ popsal Marek Somol z firmy Mattel. „Virtuální realita potřebuje hodně kvalitní zobrazovací plochu,“ takže závisí na velikosti rozlišení vašeho mobilního zařízení. Kvalita displeje se bude stále zvyšovat, protože má velký význam.


Virtuální realita se využívá ve vzdělávání, ale i v průmyslu. „Pro design aut, interiérů nebo v architektuře a vědě, kde se vědci doslova prodírají molekulami a hledají různé jevy. Velkou uživatelskou základnou jsou hry, tedy zábavní průmysl,“ říká konzultant v 3D technologií a lektor na ČVUT Jan Buriánek.

Na vylepšování virtuální reality pracuje mnoho významných společností. „Rozhodně Google, Samsung se společností Novartis pracují na chytrých kontaktních čočkách, to je další level, kterého se dočkáme, to ale nebude virtuální realita, ale rozšířená realita. Další společností je Microsoft, který se přibližuje rozšířené realitě se svými brýlemi Hololens.“

Dnes si můžete vybrat mezi virtuální realitou a rozšířenou realitou. „Virtuální realita je kompletně digitální prostředí, ve kterém se ocitáte. Rozšířená realita je, že se skrze prohlížeč koukáte na okolní reálné prostředí, které je doplněno digitálními prvky,“ popisuje Marek Somol.

Na vylepšení virtuální reality se pracuje, prozatím zorné pole virtuálního prohlížeče není tak velké, jako zorné pole člověka, naštěstí není používání speciálních brýlí zdravotně závadné.

autor: mrk
Spustit audio