Spánek a imunita

9. leden 2009

Podle nové studie souvisí délka spánku s výkonností imunitního systému.

Otázka, proč vlastně spíme, zajímá vědce už dlouho. Navzdory tomu, že spánek zabírá podstatnou část života a stal se předmětem mnohých studií, neexistuje žádný konsensus o jeho funkci. Stejně tak nikdo nedokáže pořádně vysvětlit, proč se délka spánku u různých druhů živočichů tak liší. Například sloni spí asi 3 hodiny denně, zatímco někteří netopýři spánkem stráví až 20 hodin denně.

Mezinárodní tým odborníků pod vedením Briana Prestona z Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropologii testoval hypotézu, že spánek ovlivňuje imunitní funkce. Vědci srovnávali údaje o délce spánku savců s parametry jejich imunitního systému a zamořením parazity. Zjistili, že prodlužování délky spánku během evoluce souvisí s počtem imunitních buněk, které cirkulují v krvi. Druhy, které spí déle, mají také významně nižší úroveň parazitárních infekcí. Podle vědců je doba strávená spánkem časem, ve kterém imunitní systém sbírá síly. Na rozdíl od bdělého stavu mu totiž jiné aktivity organismu neodčerpávají energii.

Výsledky studie publikuje článek v časopise BMC Evolutionary Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.