Spam z Radiožurnálu. Český rozhlas nic neodeslal, neodpovídejte a neposílejte peníze, varuje odborník

Pokud vám přišel podezřelý e-mail z adresy radiozurnal@rozhlas.cz, na nic neklikejte, na zprávu neodpovídejte a rozhodně nikam neposílejte peníze. Je to podvodná zpráva, Český rozhlas žádné takové e-maily nerozesílal. Jak spamový útok poznat? A čeho se vyvarovat? Poslechněte si rozhovor s datovým novinářem Českého rozhlasu Janem Cibulkou.

E-maily lidem většinou hned v předmětu gratulují k výhře nebo slibují nějakou úžasnou hubnoucí metodu. Jsou v nich fotografie nebo obrázky, a především potom odkazy, na které mají příjemci kliknout. Což opravdu rozhodně nedělejte.

Jak je možné, že lidem z adresy radiozurnal@rozhlas.cz přišly e-maily, i když je rozhlas neodesílal? „Útočníci zneužili službu třetí strany, která umožňuje rozesílat naprosto legitimní marketingové e-maily, a určitým způsobem se jim podařilo předstírat, že jsou z adresy rozhlas.cz. Tento nástroj zneužili k tomu, aby přes víkend hromadně rozeslali nevyžádané nabídky a odkazy v podobě podvodných e-mailů,“ vysvětluje Jan Cibulka.

Pokud jste zaplatili peníze přes spamový e-mail, zablokujte kartu a spojte se s bankou.

„Je to spamový útok, bylo zneužito jméno a adresa Českého rozhlasu. Útočník se nedostal do systému rozhlasu, ale i tak budeme dělat technologické změny, které by do budoucna měly takovéto formy útoky útočníkům ještě o něco snížit,“ uvádí Cibulka.

Na odkazy neklikat, peníze neposílat

Čtěte také

„Pokud lidé na odkaz v e-mailu klikli, a nic dalšího tam  nedělali – buď se jim stránka nenačetla, nebo jim přišla nedůvěryhodná a zavřeli ji –, nemusí dělat vůbec nic. Mohou e-mail smazat, stránku zavřít, a dále to nemusí nijak řešit,“ ujišťuje novinář.

„Ozvali se nám ale i posluchači, kteří kartou zaplatili nějaké peníze. Sice destikoruny, ale v případě, že k tomuto došlo, je nutné předpokládat, že útočník má číslo platební karty a mohl by ji do budoucna zneužít. Pokud tam tedy někdo vyplňoval platební údaje – ať už platební kartu nebo se tam přihlašoval do internetového bankovnictví a cokoli platil –, je nutné kontaktovat svoji banku, kartu zablokovat, změnit si přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a postupovat velmi opatrně,“ radí Jan Cibulka.

Spustit audio