Soutěž o volné vstupenky do Národního zemědělského muzea je ukončena. Lístky putují k výhercům

9. duben 2019

Volňásky do Národního zemědělského muzea získávají Hana Smetanová, Jiří Trenčínský a Petr Bezouška. Gratulujeme!

Rodinnou vstupenku do Národního zemědělského muzea získali první tři soutěžící, kteří zaslali správnou odpověď na otázku „V loňském roce slavilo Národní zemědělské muzeum kulaté výročí od založení. Jaké to bylo?“. Správně bylo za c. 100 let.

Festivaly v muzeu

O víkendu 13. a 14. dubna přivítá Národní zemědělské muzeum v Praze rodinný Festival ABC. Děti i rodiče se mohou těšit na spoustu zábavy ve vnitřních i venkovních prostorách muzea. Vyzkouší si nejnovější technologie a virtuální realitu, vědecké experimenty, poslechnou přednášky s osobnostmi a nebudou chybět nejrůznější hračky pro holky i kluky. Připravena je navíc velká vědomostní hra a tombola o hodnotné ceny.

Festival ABC je rozdělen do několika sekcí, které nabízejí rozmanité aktivity. Na Stage ABC návštěvníci po celou dobu festivalu mohou poslouchat přednášky nebo sledovat vědecké show. Holky i kluky určitě zaujme výrobu slizu, Matylda - robot, který procestoval Česko, kreslení komiksů s Petrem Koplem, setkání s hrdiny StarWars, Zvědátoři s youtuberem Martinem Rotou, tančení s Veronikou Lálovou a StarDance či Dan Přibáň s Trabantem kolem světa. V laboratoři Objevovna si děti s Vida Science Brno vyzkouší snadné fyzikální a chemické pokusy a objeví  kouzlo vědy. Na muzejním dvorku festival nabídne archeologii, kurzy přežití, lukostřelbu, žonglování, simulátor autonehod či skákací hrad. Návštěvníky zde také čekají stánky s občerstvením. V zóně Sluníčka a Mateřídoušky nejmenší návštěvníci najdou tvořivé dílničky. Festival dále nabídne pozorování Slunce ze střechy muzea, kurzy vaření, prohlídku podzemního krytu, dabingové studio a virtuální realitu, Teslův transformátor, výrobu cukru nebo například kolo na recyklaci plechovek. Připravena je také vědomostní hra, jejíž trasa povede celým muzeem.

Více informaci na www.nzm.cz.

autoři: Tereza Čistotová , jp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.