Soukromé školy jsou pro stát levnější a maturitu neprodáváme, bojuje předseda sdružení proti Babišovi

20. prosinec 2017

Premiér Andrej Brabiš kritizoval příspěvky pro neveřejné školy, které podle něj dostávají 6,5 miliardy ročně a Česko je prý jediná země na světě, jež je takto financuje. Babišovo tvrzení zpochybnilo vzápětí několik odborníků na školství. Ředitel Středoevropského technologického institutu (CEITEC) Jiří Nantl na Twitteru napsal, že veřejné financování soukromých školek a škol je v rámci členských států OECD naopak poměrně běžné.

Odebrání státní podpory neveřejným školám by podle Tomáše Feřteka ze společnosti EDUin znamenalo jejich likvidaci. „Tohle určitě nemáme v plánu. Kvalita soukromých škol je ale mnohdy nízká, přesto dostávají státní podporu,“ poslanec Ivo Vondrák z hnutí ANO.

Problémem podle něj je, že některé školy sází na to, že si do nich studenti chodí zaplatit své maturitní vzdělání. „Pokud se poskytuje kvalitní veřejná služba soukromým sektorem, tak proti tomu nic nemám,“ upřesňuje.


Podle mě je nehorázná lež tvrdit, že žáci chodí na soukromé školy, aby si zaplatili maturitní vysvědčení. Od roku 1991 jsem se s tím nesetkal.Vladimír Kolder

„Soukromé školy jsou jediným segmentem naší vzdělávací soustavy, ve které zákon počítá s propojením hodnocení kvality s financováním ze státního rozpočtu. Pokud neprokážeme kvalitu, nemáme nárok na část dotací,“ namítá předseda Sdružení soukromých škol Vladimír Kolder.

Ztráta veřejných peněz by pro drtivou část škol byla likvidační, často se totiž jedná o neziskové společnosti. V řadě případů ani nevybírají školné a poskytují stejnou službu jako státní školy. „Ve školství v podstatě ani nemůže fungovat byznys. Podle zákona nemůžeme vytvářet zisk, který bychom si strčili do kapsy, ale musíme ho reinvestovat,“ zdůrazňuje.

„Když vezmu jen náš příklad, tak od roku 1991 jsme do renovace budov a nových učeben nainvestovali stovky milionů korun, čímž jsme šetřili státní rozpočet. Dotváříme vzdělávací síť a soukromé školy jsou pro stát až o čtyřicet procet levnější než veřejné,“ uzavírá.

autor: bum
Spustit audio