Souhrn z témat o trendech českého lázeňství

17. duben 2007
Vaše téma

Samoplátci, zkracování doby pobytu, investice do propagace a mladší klientela, tak to jsou, velmi stručně řečeno, moderní trendy českého lázeňství. Souvisí s privatizací lázní po roce 1989 a jako všechno mají svá pro i proti. Jestli uvažujete o tom, že pojedete do lázní na dovolenou, nebo vám pojišťovna uhradí jen léčení a ubytování a stravování si budete platit ze svého, tak bylo právě pro vás dnešní Vaše téma.

Lenka JANSOVÁ:
Hezký den. Nejvíc v současné době přibývá v lázních Čechů samoplátců od pětatřiceti do čtyřiceti let. Podle prezidenta Českého svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy ale na druhou stranu platí, že průměrná délka pobytu v lázních se zkracuje.

Eduard BLÁHA, prezident Českého svazu léčebných lázní:
Pro léčebné lázeňství to dobře určitě není, protože většina léčebných efektů je možné udělat až po určité době. A samozřejmě lázně tím ztrácí svou konkurenční výhodu proti jinému trávení volného času a odpočinku. Ta průměrná doba pobytu někde v lázních, kde jsou převážně pojištěnci, tak to klesá z dvaceti dvou dnů, na dvacet jedna, dvacet. Tam, kde je to promíchané jako v západních Čechách, jsou ty průměrné doby mezi patnácti, šestnácti dny. A u těch samoplátců to je už několik let sedm dní.

Lenka JANSOVÁ:
Já ještě dodám, že jeden den v českých lázních přijde pacienta samoplátce na osm set až dvanáct set korun.

Vladimír KROC, moderátor:
Češi stále víc jezdí na takzvané wellness pobyty. Kolik přibližně stojí?

Lenka JANSOVÁ:
Cena wellness pobytů samozřejmě závisí na sezóně, na ubytování a na množství procedur a aktivit v programu. Průměrně pořídíme týdenní pobyt v Česku asi za deset tisíc korun, mimo sezónu ho seženeme od pěti tisíc za osobu. Stále víc ale jezdíme také na prodloužené víkendy.

klientka lázní:
Pokud nemáme čas, jako že ne, na celotýdenní, nabízí se třeba minirelax, to znamená čtyři dny, tři noci. A ten vychází mimo sezónu tak, jak my můžeme, na necelé čtyři tisíce, tři tisíce devět set devadesát korun, což si myslíme s těmi osmi procedurami a s tou stravou a s těmi dalšími návaznými službami je velice dobrá cena.

Lenka JANSOVÁ:
Říká klientka, která na relaxační pobyty pravidelně jezdí.

Vladimír KROC, moderátor:
V poslední době jsou u nás opět v módě slovenské lázně. Co nás tam láká?

Lenka JANSOVÁ:
Jak říkal zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana, normální ceny pro normální lidi. Další důvod je samozřejmě tradice a stále kvalitnější služby. Zajímavé je, že některé české pojišťovny přispívají také na lázně na Slovensku. Jak říká Helena Stopiaková z Lázní Trenčianské Teplice, pacienti se pak můžou sami rozhodnout, jestli příspěvek na lázně použijí doma, nebo na Slovensku.

Helena STOPIAKOVÁ, Lázní Trenčianské Teplice:
Využívají toho hlavně hosté z Moravy plus takoví hosté, kteří poznají kvalitu té léčebné vody, ti přicházejí pravidelně každý rok.

Lenka JANSOVÁ:
Na Slovensku ale celkem jenom deset procent pacientů přichází do lázní s příspěvkem od pojišťovny.

Vladimír KROC, moderátor:
Uzavírá dnešní Vaše téma Lenka Jansová. Díky, na shledanou.

Lenka JANSOVÁ:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu