Soudům u nás předsedají samí muži. „Situace se zhoršuje,“ varuje soudkyně Ústavního soudu

8. duben 2019

Kateřina Šimáčková je soudkyní Ústavního soudu a také bojovnicí za práva žen. Je toho názoru, že žen je ve vrcholných funkcích málo. A to nejen v těch politických.

„K tomuto tématu jsem se začala vyjadřovat proto, že minimálně co se týče reprezentace žen na nejvyšších soudech se situace zhoršuje. A já myslela, že se to bude zlepšovat. V tuto chvíli jsou předsedy všech Vrcholných a Vrchních soudů muži a všichni předsedové Krajských soudů, kromě jediného, jsou také muži. Přitom máme 65 % soudkyň,“ krčí nechápavě rameny v rozhovoru s Terezou Kostkovou.

Důležitou roli žen si Kateřina Šimáčková uvědomila ve chvíli, kdy mezinárodní tribunály byly složené pouze z mužů. „V té době se vůbec netematizovalo sexuální násilí, ke kterému dochází ve válkách. Když přišly první ženy soudkyně nebo prokurátorky, situace se změnila,“ uvádí příklad a dodává: „Není to jen pro tu změnu v rozhodování. Má to význam i pro moje studentky, aby viděly, že se mohou ucházet o stejné funkce, jako muži.“

Jak začínala svoji kariéru? Jsou témata, které ráda řeší? Kdy se může občan obrátit se stížností na Ústavní soud? Je u nás komplikovaný systém soudnictví?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související