Soudce Josef Baxa: Dnešní ministři připomínají spotřební zboží s krátkou dobou trvanlivosti

26. květen 2021

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger končí ve funkci. Byl to už čtvrtý šéf resortu během jednoho roku. Na postu vydržel 48 dní. Nahradí ho Adam Vojtěch, který resort vedl už dvakrát. Loni v září rezignoval po kritice premiéra.

Vrátit Adama Vojtěcha zpět do hry se zřejmě nabízelo. Tak krátké období, které zbývá do parlamentních voleb, není oslnivá nabídka pro nikoho, kdo se chce věnovat koncepční práci, kdo má vize a dlouhodobé představy, říká v pořadu Jak to vidí... soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Bída a banány

Nerad bych hodnotil konkrétní osoby, ale to, co vidíme nyní, je bohužel ukázkou bídy současného stavu politiky. Ministři začínají být spotřebním zbožím s krátkou dobou trvanlivosti, ne o moc delší než banány.

Čtěte také

Podle Josefa Baxy jsou ministři vybíráni nahodile, malicherně a nejsou pro funkci dlouhodobě připravováni. Tím, že jde o ministra zdravotnictví, a tím, že se země nachází ve stavu pandemie, nejde o běžnou výměnu, nad kterou by běžní lidé mávli rukou. Dotkne se to opět každého z nás.

Jako soudce to Josef Baxa vidí každý den. Výstupy z ministerstva zdravotnictví vidíme dnes a denně na našich stolech, kdy přezkoumáváme neustále vydávaná, měněná a rušená opatření. A vidíme, že i ta nejsou trvanlivá a kvalitní. Sbory úředníků jsou v neustálé nejistotě, na což ti, kteří o funkce usilují, nemyslejí.

Zpytovat svědomí

Člověk, který chce působit ve veřejném prostoru, by měl zvážit všechny parametry. I to, jestli nemá nějakou třináctou komnatu, o které by si teď nechtěl číst v novinách. To ale, zdá se, absentuje. Ministr musí být nejen kompetentní, ale také důvěryhodný. A vidíme, že je to často v ostrém kontrastu. Káže se voda a pije se víno,“ je přesvědčen host Dvojky.

Podle Josefa Baxy je to vždy o osobní odpovědnosti každého. Všichni jsme lidé se svými slabostmi, pokušeními a chybami, ale každý si musí poctivě zvážit, bude-li někdy někde nasvícen na pódiu, jestli není něco, co by mohlo znehodnotit jeho práci, nebo dokonce i důvěru v politiku, uzavírá Josef Baxa.

Další témata rozhovoru: rezignace šéfžalobce Pavla Zemana a nezávislost justice; šest nových základních práv pro Evropana 21. století podle Ferdinanda von Schiracha; tvrdá odpověď Bělorusku.

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , opa
Spustit audio

Související