Soud zrušil zákaz pražského pochodu radikálů

23. říjen 2007

Centrem Prahy a jejím židovským městem budou možná 10. listopadu pochodovat neonacisté. Pražský městský soud totiž podruhé zrušil magistrátní zákaz pochodu v den výročí křišťálové noci.

Neznamená to ale, že neonacistům už nic v cestě nestojí. Jaké varianty jsou ve hře, řekl Radiožurnálu místopředseda Městského soudu v Praze Jan Ryba: "Pokud to soud vrátil k novému řízení, může magistrát znovu rozhodnout, sezná, že došlo k nějaké procesní vadě, má možnost ji odstranit a je na něm, jak znovu rozhodne. A nebo může podat kasační stížnost, a pak by o tomto opravném prostředku rozhodl Nejvyšší správní soud."

Pokud neonacisté budou 10. listopadu centrem Prahy skutečně pochodovat, je možné, že se jim některé židovské organizace aktivně postaví. Mluvčí pražské policie Eva Brožová Radiožurnálu řekla, že na plánování konkrétních policejních opatření je ještě brzo.

Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa podnikne město všechny kroky, aby k pochodu židovským městem nedošlo: "My doposud nemáme písemné rozhodnutí soudu a čekáme na ně, abychom se mohli dále vyjádřit a podniknout potřebné kroky. V prvé řadě připadá v úvahu kasační stížnost. Dokud ale nebudeme mít písemné vyhotovení, je těžké se k tomu obecně vyjadřovat."

autoři: Kateřina Tomečková , lej
Spustit audio