Soud EU zkomplikoval spory Budvaru s americkým konkurentem

30. březen 2011

Souboj Budějovického Budvaru s jeho americkým konkurentem o ochranné známky se zkomplikoval. Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku totiž zrušil předchozí rozsudek, který byl ve prospěch Budvaru.

V něm soud nižší instance zabránil americké společnosti Anheuser-Busch zaregistrovat si zkratku BUD jako chráněnou známku na území celé Evropské unie.

K Soudnímu dvoru, tedy nejvyšší justiční instanci Evropské unie, se odvolal Anheuser-Busch. Tribunál, tedy prvoinstanční soud Unie, mu na návrh Budvaru nedovolil si nechat zaregistovat pro všechny trhy sedmadvacítky ohrannou známku BUD. Měla tomu bránit skutečnost, že takové označení už má Budvar pro své výrobky v několika zemích zapsané a používá ho.

Podle verdiktu odvolacího soudu, ale Tribunál udělal 3 chyby v právním posouzení věci. Jako problematické vidí Soudní dvůr Unie důkazy, že Budvar skutečně před podáním přihlášky americkým konkurentem označoval své výrobky zkratkou BUD.

Celý spor se tak vlastně vrací na začátek a právní bitva mezi budějovickým pivovarem a americkým nápojovým koncernem zdaleka nekončí.

Konečné rozhodnutí nevidím pesimisticky, říká mluvčí Budvaru

„Nejdůležitější pro nás na rozhodnutí soudu je, že není konečné. Spor se vrací k soudu první instance a to k tomu samému soudu, který dříve rozhodl v náš prospěch,“ řekl na Rádiu Česko mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Připomněl, že dnešní rozsudek se týká pouze značky BUD, ochranná známka Budweisser podle něj platí teritoriálně. „V některých státech ji používáme jako výhradní majitel my, v jiných zemích ji využívá americká strana,“ dodal.

Rozhodnutí ve sporu o známku BUD nevidí však Samec pesimisticky. Přiblížil v této souvislosti, že spor se týká takzvané komunitární ochranné známky BUD, která není nadřazená starším registracím.

„To znamená, že i v případě, že by výsledek sporu dopadl v náš neprospěch, nebudou zrušeny naše starší registrace, které máme v některých zemích Evropské unie,“ dodal.

Doplnil, že značka BUD je chráněna celkem v devíti zemích Unie, včetně ČR. „Je to Nizozemí, Belgie, Lucembursko, Velká Británie, Maďarsko, Francie, Slovensko a Rumunsko.“

autoři: mkp , pan , tpa , kbr
Spustit audio