Součástka za jedno euro dobije mobil

1. březen 2013

Každému se může přihodit, že se mu baterie v mobilu vybije právě ve chvíli, kdy ho člověk nutně potřebuje, a nabíječka či zásuvka nebudou v dosahu. Nová tenká a průhledná součástka však tento problém vyřeší. Bude stačit, když mobil položíme na několik minut na denní světlo.

Toto řešení nabídla začínající francouzská firma Wysips. Na nedávném Kongresu mobilní techniky v Barceloně představila půl milimetru tenkou, velmi lehkou a průhlednou fotovoltaickou fólii, kterou budou moci výrobci mobilních přístrojů snadno zakomponovat do jakéhokoliv displeje. Výrobní cena této fólie činí jen jedno euro.

Během deseti minut po umístění na denním světle se mobil dobije tak, že budeme moci uskutečnit dvouminutový “nouzový” hovor, případně zaplatit mobilem za jízdenku, v restauraci apod. Na kompletní dobití celé baterie mobilu budeme potřebovat zhruba šest hodin denního světla. Baterie se však začne dobíjet už tehdy, když na ni posvítíme baterkou.

Ještě významnější bude fotovoltaická fólie pro mobily v Africe. Tento kontinent se totiž vyznačuje v průměru jen čtyřicetiprocentní mírou elektrifikace, zato dostatkem slunečního svitu. V oblastech bez dosažitelné elektrické sítě se tam proto tato levná pomůcka stane prakticky hlavním zdrojem energie pro mobily.

První mobilní přístroje s průhlednou fotovoltaickou fólií by se mohly na trhu objevit už koncem tohoto roku. Firma Wysips navíc počítá s pozdější aplikací tohoto patentu i v mnoha dalších oblastech, např. v domácnostech a obchodech.

Zdroje: Phys.Org, Wysips (SunPartner Group)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio