Současný stav není udržitelný, říká kandidát na ministra kultury Šmarda. Odchod ČSSD z vlády nevylučuje

Miloš Zeman už víc než měsíc otálí s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka. Sociální demokraté si dali čas do neděle. Pak chtějí rozhodnout o svém dalším setrvání ve vládě. Termín jim ale zřejmě nevyjde. Prezident si totiž až na 2. července pozval šéfy koaličních stran. S ministrem kultury se chce sejít až 12. července.

Podle slov Michala Šmardy, který se měl původně vedení ministerstva kultury po Antonínu Staňkovi ujmout, má nyní sociální demokracie dva plány. „V jednom z těch plánů jsme členy vládní koalice, jako sebevědomá strana, schopná prosazovat svůj program a své personální návrhy i programové priority. V druhém plánu toto není možné, jsme opoziční stranou a jsme razantní opozicí, která je vidět,“ naznačuje v rozhovoru s Marií Bastlovou.

Odchod z vlády tedy, zdá se, sociální demokracie nevylučuje. Rozhodnutí by přitom podle něj mělo padnout v nejbližší době. „Současný stav není dlouhodobě udržitelný. Je potřeba vyhovět panu ministru Staňkovi, který před více než měsícem a půl podal demisi,“ říká Michal Šmarda.

Varianta, že by Antonín Staněk z ČSSD svou demisi nakonec stáhl, prý není ve hře. „Jediný, kdo může rozhodovat o tom, kdo bude ministrem za sociální demokracii, je předseda sociální demokracie.“

Šmarda versus Staněk?

Právě Michal Šmarda byl kandidátem sociální demokracie na post ministra kultury po Antonínu Staňkovi. „Pokud nyní Jan Hamáček přijde na to, že je z hlediska strategie sociální demokracie vhodnější navrhnout jiného kandidáta, budu to respektovat. Nejprve je ale třeba udělat krok číslo jedna – přistoupit k odvolání stávajícího ministra,“ říká sociálnědemokratický místopředseda Šmarda.

„Nejsem protikandidátem Antonína Staňka na ministra. On je navržen k odvolání a já jsem jedním z možných kandidátů,“ dodává.

autoři: Marie Bastlová , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.