Současná krize je příležitostí přehodnotit naše priority, říká primátor Ostravy

31. březen 2020

O situaci v Ostravě během koronavirové nákazy jsme hovořili s primátorem Tomášem Macurou (ANO). Situaci jsme probrali ze všech možných úhlů, od pomoci města seniorům, přes fungování městských společností, až po opatření v souvislosti s nákazou.

Ostrava měla k pondělnímu večeru podle údajů hygieniků 76 potvrzených případů nákazy nemocí Covid-19. Tyto počty ale zahrnují obce jako například Vratimov, Šenov, či Klimkovice. Z posluchačských dotazů ale vyplynulo, že lidi zajímají konkrétnější lokality výskytu nákazy.

Čtěte také

„Tyto dotazy dostávám taky, ale já takové údaje nemám a ani je mít nechci. A i kdybych je měl, tak bych je nezveřejnil. Historicky jsme neměli dobrou zkušenost, když jsme takové údaje uváděli. Protože hlavně v těch menších obcích to vyvolávalo různé tlaky ve vztahu k těm lidem,“ uvedl v rozhovoru primátor.

Kromě aktuálních informací týkající se výskytu koronavirové nákazy ve městě a především v domově pro seniory Iris jsme se zaměřili také na provoz zelené linky pomoci. Číslo 800 199 922 funguje non stop a je určeno seniorům a lidem v karanténě.

„Službu provozujeme ve spolupráci s organizací ADRA a Trojhalím Karolina. Kromě objednávek bezplatné donášky potravin, léků a dalších potřeb je už teď nově možné volat i jakékoli další dotazy týkající se problémů v současné koronavirové situaci,“ upřesnil v rozhovoru primátor Tomáš Macura.

Celý rozhovor, který jsme dnes dopoledne vysílali živě, vám nabízíme ve videu. Uslyšíte také o dalších opatřeních v městských zařízeních, dodávkách ochranných prostředků, ale také o pomoci podnikatelům.

autoři: Richard Piskala , tif

Související