Sonda New Horizons rozšířila hranice známého světa a proletěla kolem planetky Ultima Thule

2. leden 2019

Původní úloha sondy prakticky skončila po odeslání všech dostupných dat o planetce Pluto. Protože ale zůstala ve spojení se Zemí, rozhodli se vědci využít ji pro další misi za hranicemi poznání.

Ultime Thule, jinak planetka 2014 MU69, se nachází asi 6,5 miliardy kilometrů od Země a sonda kolem ní proletěla těžko představitelnou rychlostí 14 kilometrů za sekundu. Přitom stihla ze vzdálenosti více než tří kilometrů pořídit fotky a shromáždit další data, která bude postupně odesílat domů. 

Čtěte takéPlanetka podobná sněhulákovi. NASA zveřejnila první ostrý snímek Ultima Thule

Planetka Ultima Thule byla pro další výzkum vybrána z praktických důvodů – byla totiž takříkajíc ve správný čas na správném místě. „Poblíž dráhy se nic nenacházelo, o žádném objektu jsme nevěděli. Do hledání se zapojily ty nejsilnější dalekohledy, jaké máme k dispozici,“ vysvětluje Dušan Majer ze serveru Kosmonautix.cz.

Nakonec se povedlo objevit právě planetku 2014 MU69, kterou odborníci pojmenovali Ultima Thule podle bájného ostrova Thule, který se podle pověsti nachází za nejsevernějším místem známého světa.

Vědci předpokládají, že tak vzdálené objekty neprošly od vzniku Sluneční soustavy žádnou změnou a od mise New Horizons si slibují nové poznatky právě o tom, jak naše soustava vznikla.

Stopa i v populární hudbě

Brian May, nejen slavný kytarista skupiny Queen, ale i astrofyzik, složil o sondě New Horizons píseň. S NASA totiž na vyhodnocování jejích dat spolupracoval. O nové výzkumné úloze sondy řekl: „Tahle mise je o lidské zvědavosti, potřebě lidstva dostat se dál.“

Spustit audio

Související