SOČR a Big Band – Klasika v rukou jazzmanů

13. únor 2017

Večer plný klenotů jazzové a klasické hudby. Dvě proslulá rozhlasová tělesa na jednom pódiu a k tomu hned dvě světové premiéry.

To vše je připraveno pro návštěvníky koncertu s názvem SOČR a Big Band – Klasika v rukou jazzmanů. Taktovky se ujmou dvě výjimečné osobnosti: čestný šéfdirigent SOČR Vladimír Válek a kapelník Rozhlasového Big Bandu Gustama Broma Vlado Valovič.

„Mám vztah ke Slovensku, a protože je v bigbandu hodně Slováků, říkal jsem si, ať se ukážou víc oficiálně. S Vladem Valovičem jsme si řekli: Co kdyby ty jsi dirigoval symfoňák a já Big Band?“ vysvětluje šéfdirigent Vladimír Válek.

Kapelník Big Bandu Gustava Broma Vlado Valovič dodává: „Bigband a symfonický orchestr jsou tělesa, která dělají umění vážné hudby i jazzové. A my jsme se rozhodli to propojit. Je tam současná hudba i tradiční věci.“

03602165.jpeg

Součástí programu večera budou světové premiéry skladeb Ondřeje Brouska Golden Age Rhapsody a skladby Jana Kučery Travelling Blues. Jan Kučera ke svému opusu dodává: „Je to pocta a připomínka muzikantského cestování. Naše cestování za prací je někdy objevné, jindy únavné. Skladba je záměrně monotónní, protože i cestování je někdy monotónní. Objeví se tam téma z Dvořákovy Novosvětské symfonie jako kuriozita, ale hlavně pocta Antonínu Dvořákovi, protože on na svoji dobu stihl procestovat obrovský kus světa.“

autoři: Daniel Jäger , sch
Spustit audio