Sociolog: Ruští motorkáři nechtějí oslavovat vítězství, ale předvést svou sílu

29. duben 2015

Naším územím možná projede další konvoj, tentokrát ale ruských motorkářů z klubu Noční vlci. Směřují do Berlína, aby si tam připomněli 70. výročí vítězství nad nacismem.

Podle jejich odpůrců jde o provokaci, které je třeba učinit přítrž, jak se vyjádřil nejen český premiér, ale i jeho polská kolegyně. V obou zemích se také podepisují petice proti jejich průjezdu.

„Měli bychom jim dovolit vjezd, mimo jiné proto, že existuje svoboda pohybu, a všechny svobody jsou nedělitelné,“ řekl v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Ten je přesvědčen, že pokud mají motorkáři řádná víza, nikdo jim v průjezdu Schengenským prostorem nemůže bránit. „Nevidím žádné důvody, aby byli v podstatě diskriminováni.“

Bašta je přesvědčen, že v tomto konkrétním případě se užívá takzvaný dvojí metr.

„Domnívám se, že s nájezdem Nočních vlků se to Kremlu opravdu povedlo, protože tato cesta motorkářů je lakmusový papírek, který ukazuje zhnědnutí Evropy,“ odkázal na nacionalistický přesah bývalý velvyslanec.

Doloženou provázanost ruských motorkářů s vládnoucím ruským režimem i konkrétně osobou Vladimíra Putina nepovažuje Bašta za důležitou.

„Pokud je Evropa tak slabá, že 40 motorkářů je pro ní demonstrace síly, tak se není o čem bavit.“


Bašta: „Ta akce je v souvislosti se 70. výročím skončení 2. světové války, připomenutí 70. výročí vítězství nad nacismem, a připomenutí toho, že to byl právě Sovětský svaz, který v té válce přinesl největší oběti. Je to také připomenutí toho, že pokud jsme demokraté, musíme být tolerantní. V tomto případě bychom měli dát také najevo, s čím souhlasíme, a co se nám nelíbí, ale ne zákazem.“

Politolog Bohumil Doležal vnímá přejezd motorkářů především jako provokaci a demonstraci síly.


Doležal: „Ať si klidně připomínají vítězství nad nacismem doma, ale tato cesta je především demonstrací toho, že v druhé světové válce Rusové obsadili obsáhlé oblasti střední a středovýchodníEvropy, dlouho je ovládali, kolem roku 1990 o ně podle nich neprávem přišli, a teď by chtěli demonstrovat, že nějakým způsobem na toto území mají nějaký ideový nárok. Chtějí ne oslavovat vítězství, ale předvést svou sílu.“

Na Baštovu kritiku „zhnědnutí Evropy“ sociolog reagoval pohoršeně. „Ti lidé nám sem jedou dělat bordel, ve službě ruského impéria. Jediný, kdo zhnědl, bylo Rusko, a to, že sem ti lidé jedou, je právě příznakem zhnědnutí Ruska, a ne Evropy.“

I proto by měla Česká republika bránit vstupu Nočních vlků na své území, soudí Doležal.

„Když jste někde doma, tak jste tam suverénním pánem, a pouštíte si tam toho, koho chcete, na základě úmyslu, který u něj odhadujete, že má,“ vysvětlil sociolog.

Oponentovy argumenty o nedělitelné svobodě považuje za nedostatečné. „Jednak je tady svoboda, ale je tu i suverenita. Svoboda bez suverenity nemá žádný smysl, stejně jako suverenita bez svobody.“

„Například ve svém bytě jsem suverénem já, a nemá tam svobodu pohybu nikdo z celé zeměkoule. Tam si rozhoduji já, kdo svobodu má, a kdo ne,“ glosoval sociolog.

Podle něj je sice třeba být tolerantní, vstřícný a pohostinný, ale jsou určité meze, a ty byly v tomto případě zásadně překročeny.

„Rusové postupují salámovou technikou, budou další a další kroky, a situace bude eskalovat. Je potřeba tady říci průjezdu ne,“ vyzval Bohumil Doležal.

autoři: tpa , oci
Spustit audio