Sociolog: Adamowicze zabil excentrický člověk s kriminální minulostí. Další snad následovat nebudou

15. leden 2019

Ve Varšavě začal platit třídenní smutek kvůli vraždě dlouholetého primátora polského Gdaňsku Pawla Adamowicze, který zemřel na následky bodných zranění. Jeho smrt je ale plná paradoxů.

27letý mladík na Adamowicze zaútočil v neděli večer. Prokurátor ho obvinil z vraždy ze zvlášť zavrženíhodných pohnutek. Pachatele ještě čeká psychiatrické vyšetření, protože podle lékařů trpěl paralelní schizofrenií. Poláky tento čin přivedl na náměstí, v celé zemi proběhly desítky pochodů proti násilí a nenávisti pod jednotným heslem: „Jsme proti šíření nenávistných nálad ve společnosti“.

V Občanské platformě už ani nebyl

Podle politologa a ředitele Polského institutu v Praze Macieje Ruczaje je v této souvislosti až paradoxní fakt, že na Adamowicze zaútočil muž, který vykřikoval hesla proti Občanské platformě. „Ale gdaňský primátor už ze strany před čtyřmi roky vystoupil a v poslední volbě kandidoval proti nim, sám za sebe,“ říká Ruczaj.

Poláci ho měli opravdu rádi, byl významnou osobností, „přestože byla kolem něj i řada kontroverzí. Teď zrovna probíhá i několik soudů, ale nějaké ty kontroverze za sebou mají téměř všichni politici… Adamowicz ale zřejmě doplatil na to, že jsme se cítili až příliš bezpečně,“ dodává.

Ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký si navíc nemyslí, že by mělo jít o politicky motivovaný čin. „Spíš šlo o člověka hodně excentrického s kriminální minulostí. Časem to bude zřejmě chápáno jako akce člověka, který to nemá v hlavě úplně v pořádku.“

Další (snad) nebudou

Kdyby to prý byl člen nějaké organizované extremistické skupiny, tak je možné, že by mezi nimi mohl být považován za hrdinu. „Za prvního, který zahájil válků vůči politikům. Tam bych se bál, že by to mohlo pokračovat, ale tento případ, doufám, žádné další útočníky nepovzbudí.“

Bude Pawel Adamowicz patřit mezi politiky, kteří se stali obětmi atentátů, kteří zemřeli rukou vlků samotářů, jako třeba nizozemský krajně pravicový politik Pim Fortuyn (2002), švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová (2003) nebo v roce 2016 britská labouristická poslankyně Jo Coxová?

„To je asi něco trochu jiného, protože na tyto politiky pachatelé zaútočili v nějaké vyhrocené společenské situaci. Byla to předvolební debata v Nizozemsku, euro ve Švédsku nebo brexit v Británii. Gdaňský případ je tak netypický, protože opravdu nevím, že by zrovna teď v Polsku probíhala nějaká opravdu vyhrocená společenská debata,“ dodává sociolog Tomáš Kostelecký.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související